Članak

Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Presuda 24. maja

20. Maja 2011.00:00
Nakon što je Kantonalni sud u Bihaću saslušao završne riječi Tužilaštva i Odbrane optuženog Senada Ahmetaševića, koji se tereti za ubistvo ratnog zarobljenika u Velikoj Kladuši, izricanje presude zakazano je za utorak, 24. maja ove godine.

This post is also available in: English

Ornela Cerić-Mrenica, tužiteljica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, iznoseći završnu riječ kazala je kako smatra da je tokom postupka dokazano da je Ahmetašević 11. novembra 1993. godine u rejonu Johovice (općina Velika Kladuša), nakon zarobljavanja pet pripadnika Petog korpusa Armije BiH (ABiH), ubio Hasana Šarića.

“U obzir treba uzeti i činjenicu da je optuženi hadnokrvno počinio ovo ubistvo jer je ubijeni Šarić bio nenaoružan. Zato smatram da je ovo krivično djelo učinjeno s direktnim umišljajem i predlažem Sudu da optuženog Ahmetaševića oglasi krivim i pravedno kazni”, kazala je Cerić-Mrenica.

Odbrana, kao i optuženi Ahmetašević, u završnom izlaganju zatražili su da Sud izrekne oslobađajuću presudu.

Ahmetašević, nekadašnji pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine “Zapadna Bosna”, tereti se da je 11. novembra 1993. godine na rezervoaru Johovica učestvovao u zarobljavanju pet pripadnika Petog korpusa ABiH koji su se “bezuslovno predali, odložili oružje, a potom legli na zemlju”.

Prema navodima optužnice, Ahmetašević je zarobljenicima vezao ruke, a potom iz automatske puške ispucao više metaka u Hasana Šarića, koji je preminuo od zadobijenih povreda.

Prije iznošenja završne riječi Odbrane, Vijeću se obratio Duško Zec, branilac optuženog, koji je zatražio da ga Sud razriješi dužnosti jer “Ahmetašević odbija ostvariti normalnu komunikaciju s njim”.

Ahmetašević je Sudu kazao kako želi da zastupa sam sebe, ali je Vijeće odbilo ovaj prijedlog.

Branilac Zec je potom u završnim riječima kazao da je neupitno da se ubistvo Šarića desilo u novembru 1993. godine, ali da “nije dokazano i da je to ubistvo počinio Ahmetašević”.
Prema kazivanju Zeca, Odbrana je dokazala da se Ahmetašević 11. novembra 1993. godine nalazio na drugoj lokaciji, odnosno da je prisustvovao “primopredaji oružja u pratnji komandanta Narodne odbrane”.

“Stoga predlažem da se optuženi oslobodi jer nije dokazano da je on počinitelj ovog krivičnog djela”, dodao je Zec.

Optuženi Ahmetašević u svom obraćanju izrazio je sumnju u iskaze svjedoka Tužilaštva, te ponovio da nije kriv.

Dž.Dž.

—————————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English