Vijesti


Nešković i Ilić: Robotsko ubijanje 31. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je njemu i svjedoku S115 optuženi Dragan Nešković u julu 1995. godine predao dvojicu Bošnjaka ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac), te im rekao da ih ubi
Lokalno pravosuđe – Grbić: Tri godine zatvora 31. Maja 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću osudio je Miroslava Grbića na tri godine zatvora zbog ranjavanja jednog civila u Bosanskom Petrovcu.
Macić: Udarci u bubrege 31. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine u Konjicu, svjedok Državnog tužilaštva u sudnici je prepoznao optuženog Esu Macića zvanog Makaron kao čovjeka koji ga je udarao nogama u logoru Čelebići (općina Konjic) u augustu 1992. godine.
U Rogatici pronađeni skeletni ostaci 31. Maja 2011. Članak U centru Rogatice pronađeni su dijelovi skeletnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju bošnjačkim civilima ubijenim 1992. godine.
Karadžić: Politika prvaka stranke 31. Maja 2011. Članak Nakon više od dva mjeseca pauze, suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je saslušanjem Radomira Kezunovića, koji je rekao da su 1992. godine pripadnici Srpske demokratske stranke (SDS) na općinskom nivou dobijali naredbe od Glavnog odbora stranke.
Lokalno pravosuđe – Bejtić: Započelo obnovljeno suđenje 31. Maja 2011. Članak Čitanjem optužnice pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je ponovno suđenje Samiru Bejtiću, optuženom za učešće u zločinima počinjenim na Kazanima kod Sarajeva.
Nezadovoljstvo sprovođenjem strategije 30. Maja 2011. Članak Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na sastanku je ocijenilo kako subjekti koji učestvuju u procesuiranju predmeta ratnih zločina ne poštuju zaključke ovog tijela.
Pelemiš i Perić: Optuženi trebao biti u Pilici 27. Maja 2011. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak vojne struke Tužilaštva BiH kazao je da je optuženi Slavko Perić trebao biti u Pilici (općina Zvornik) u julu 1995. godine, kada su dovedeni zarobljeni Srebreničani.
Vlahović: Batkova akcija 27. Maja 2011. Članak Svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju Veselinu Vlahoviću, optuženom za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, ispričala je kako je optuženi dolazio u njen stan, iz kojega je uzeo novac i nakit, prijeteći njoj i njenom mužu.
Lokalno pravosuđe – Koler: Korektan odnos prema zatvorenicima 27. Maja 2011. Članak Pred Kantonalnim sudom u Tuzli, dva svjedoka Odbrane Ivana Kolera kazala su da se optuženi “korektno” ponašao prema zatvorenicima u Okružnom vojnom zatvoru u Tuzli.