Članak

Vlahović: Batkova akcija

27. Maja 2011.00:00
Svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju Veselinu Vlahoviću, optuženom za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, ispričala je kako je optuženi dolazio u njen stan, iz kojega je uzeo novac i nakit, prijeteći njoj i njenom mužu.

This post is also available in: English

Pred Sudom BiH zaštićena svjedokinja S36 kazala je da je jednu večer 1992. godine u njen stan došao Vlahović, zajedno s još dvojicom vojnika, te je od njenog muža tražio da mu dâ novac.

“Batko je otišao s mojim mužem u dnevni boravak. Čula sam da mu moj muž govori da nema novaca i molio je da ga ne tuče. Nakon toga Batko mu je naredio da krene napolje, nakon čega sam i ja krenula za njima. Rekao nam je da nas vodi u policijsku stanicu”, kazala je svjedokinja S36.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Veselin Vlahović zvani Batko tereti se da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je, sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama, zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je 25. maja 2011. godine podiglo još jednu optužnicu protiv Vlahovića, a prema kojoj mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva ili odvođenja u nepoznatom pravcu i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja civila.

Svjedokinja je ispričala kako su, podijeljeni u dva automobila, ona i njen muž zajedno sa Vlahovićem i drugom dvojicom vojnika krenuli u pravcu Vraca, a da je nju tokom vožnje Batko počeo dodirivati po nozi govoreći da će je silovati, ali to nije uradio.

“Zaustavili smo se kod jedne zgrade. Batko je pitao druge vojnike, sa kojima je moj muž bio u autu, jesu li dobili otkupninu za naše glave, i oni su mu rekli da jesu. (…) Vratili smo se do naše zgrade i Batko je tu naredio vojnicima da odu s mojim mužem u stan. Meni je rekao da o ovome nikome ne smijemo pričati”, kazala je S36.

Na pitanje Behaije Krnjića, tužioca Tužilaštva BiH, koliko je novca Vlahović uzeo od njenog muža, svjedokinja S36 je kazala da je uzeo “oko 14.000 njemačkih maraka”, ali i njen nakit.

Svjedokinja je ispričala da joj je nakon tog događaja muž rekao kako ga je Vlahović udarao u prsa, te da su poslije toga uglavnom boravili u podrumu zgrade, sve dok njen muž nije odveden u “Kulu”, gdje je “proveo oko 30 dana”.

“Nakon toga mene je tražio jedan vojnik, koji mi je rekao da mogu da idem na razmjenu tog dana, ako hoću. Pristala sam da idem. Tada sam vidjela muža i jedva sam ga prepoznala, odjednom je imao bijelu kosu, bio je isprepadan”, ispričala je S36.

Svjedokinja je kazala kako je od jedne komšinice saznala da se Vlahović hvalio drugima onim što je oduzeo od nje i njenog muža, te da je to bila “njegova akcija”. S36 je rekla kako želi da optuženi dobije “kaznu koju zaslužuje”.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juni 2011. godine.

S.U.

This post is also available in: English