Članak

Pelemiš i Perić: Optuženi trebao biti u Pilici

27. Maja 2011.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak vojne struke Tužilaštva BiH kazao je da je optuženi Slavko Perić trebao biti u Pilici (općina Zvornik) u julu 1995. godine, kada su dovedeni zarobljeni Srebreničani.

This post is also available in: English

Richard Butler, vojni vještak koji je na zahtjev Državnog tužilaštva sačinio izvještaj o djelovanju Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je tokom iznošenja nalaza da je dolazak zarobljenika u školu u selu Pilica predstavljao “sigurnosni problem” i da je Perić, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost, trebao zbog toga biti u školi.

“Perić je trebao otići tamo da se uvjeri kakva je situcija”, kazao je Butler, koji je sa iznošenjem nalaza počeo 14. aprila 2011. godine.

Uz Perića, za učešće u genocidu u Srebrenici, Tužilaštvo BiH tereti i Momira Pelemiša.

Pelemiša i Perića optužnica tereti da su 15. i 16. jula 1995. godine učestvovali u ubistvima oko 1.200 Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo, te za ubistva oko 600 muškaraca u Domu Pilica (opština Zvornik). Prema optužnici, Pelemiš je u to vrijeme bio zamjenik komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a Perić, pomoćnik komandanta za bezbjednost.

Srebreničani koji su strijeljani u Branjevu, prema navodima optužnice, prethodno su bili zatvoreni u školi “Kula” u Pilici.  

Vještak Butler, odgovarajući na pitanja Odbrane prvooptuženog Pelemiša, kazao je da ne može niti potvrditi niti negirati da li je Pelemiš imao saznanja da će zarobljenici biti pogubljeni na Branjevu.

“Nisam našao takve pisane dokaze”, kazao je Butler, dodavši da se naređenja za egzekuciju ne stavljaju u pisanu formu.

Vještak je i na ovom ročištu ponovio da su Srebreničani u školi u Pilici bili u zoni odgovornosti Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS-a.

Butler nije znao odgovoriti na pitanje Ljubomira Kitića, predsjedavajućeg sudskog vijeća, koliko je pripadnika 28. Divizije Armije BiH (ABiH) branilo Srebrenicu.

“28. Divizija jeste bila prisutna u Srebrenici i Žepi i izvodila je vojne operacije iz zaštićene zone, ali ne znam detalje o veličini Divizije, jer nisu bili bitni za kontekst izvještaja”, kazao je Butler.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. juni 2011. godine.

A.S.

This post is also available in: English