Članak

Mladić: Silovane i nestale žene

7. Septembra 2012.00:00
Zaštićena svjedokinja RM-032 na suđenju Ratku Mladiću u Haagu dala je iskaz o seksualnom zlostavljanju nesrpskih žena u pritvoru u Kalinoviku u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Ona je posvjedočila da je, sa troje djece i sestrom, te drugim ženama i djevojkama od jula do septembra 1992. bila pritvorena u zgradi škole u Kalinoviku.

Kako je izjavila, uniformisani Srbi dolazili su redovno u školu i odvodili na silovanje djevojke i žene, od kojih se neke nikada nisu vratile.

Dijelom optužnice koja Mladića, tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH obuhvaćeno je i seksualno nasilje. On je optužen za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština u BiH, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Svjedokinja je navela da je djevojke koje se nisu vratile 2. avgusta 1992. odveo pripadnik srpskih snaga zvani Žaga, za koga je kasnije saznala da se zove Dragan Kunarac.

“Ja sam ga pitala kada će se vratiti cure, a on je rekao da se neće vratiti. Pitala sam ga i šta će biti s nama. Žaga je odgovorio: ‘Pobićemo vas, kao što sam pobio prije neko veče 20 ljudi u Barutnom magacinu”, izjavila je RM-032.

Dragoljub Kunarac zvani Žaga i Dragan osuđen je 2002. u Haškom tribunalu na 28 godina zatvora zbog zločina počinjenih na širem području opštine Foča.

U unakrsnom ispitivanju, Odbrana je sugerisala, a RM-032 potvrdila da osobe koje su zlostavljale žene i djevojke iz škole nisu pripadale “regularnim” srpskim snagama.

Upitana da li je Kunarac pripadao paravojnim formacijama, svjedokinja je odgovorila da joj se jednom predstavio kao pripadnik “Belih orlova”.

RM-032 je kao tačno prihvatila da pritvorenima ništa nažao nisu učinili “vojnici i policajci” koji su u školi stražarili.

Stražari su, kako je ispričala, jednom prilikom spriječili “srpskog paravojnika” da drugu noć zaredom izvede žene, nakon što im se požalila jedna od njih “koja je imala dvoje djece”.

Svjedokinja je potvrdila i da su žene u školi obišli lokalni srpski zvaničnici iz Kalinovika, inače Mladićevog rodnog grada.

“Kad smo se požalile da dolaze i odvode žene, da nas provociraju, oni su rekli da ne mogu ništa učiniti”, kazala je RM-032.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno 17. septembra, poslije pauze koju je Pretresno vijeće ranije odredilo.

                                                                                                                                  R.M.
                                                                                                                                              

This post is also available in: English