Članak

Silos: Razgovor s najopasnijima

7. Septembra 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, bivši operativac Službe državne bezbjednosti (SJB) ispričao je kako je u junu 1992. godine posjećivao “Silos” i razgovarao sa zatvorenicima.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Sudom BiH, Vinko Bešlić se prisjetio da je 1992. godine dobio informaciju da Srbe zatvaraju u “Silos”, o čemu je obavijestio nadređenog, koji mu je rekao da ode u Tarčin i vidi šta se tamo događa.    

“S platforme ‘Silosa’ vidio sam ljude, civile. Po mojoj procjeni, bilo ih je oko 300. Pošto sam došao oko mjesec i po dana nakon njihovog zatvaranja, zatekao sam ih neobrijane i zapuštene”, ispričao je svjedok, dodavši da je upravnik “Silosa” bio Bećir Hujić.

Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Bećir Hujić i Halid Čović obavljali su funkcije upravnika i zamjenika upravnika logora “Silos”, dok je Kalember bio stražar.

Svjedok Bešlić je kazao da je u “Silos” dolazio u više navrata i da je razgovarao sa oko 15 zatvorenika u periodu od oko mjesec dana.  

“Zatražio sam da obavim razgovor sa zatvorenicima koji su bili najopasniji što se tiče nabavke naoružanja, i date su mi tri osobe koje su smatrane za najopasnije. Tražio sam da mi prvo dovedu Milu Bratića. Kada sam ga ugledao, vidio sam na njemu sasušenu krv i da teško diše”, rekao je svjedok.

Zbog povreda koje je vidio na zatvoreniku Mili Bratiću, svjedok je, kako je kazao, upravniku “Silosa” rekao da će “rat stati i da će zbog toga neko odgovarati”.

“Mile mi je tokom razgovora kazao da više zatvorenika jede jednu porciju čorbe, te da dobiju malo hljeba. Ja sam tada tražio da mu se donese nešto hrane i rekao mu da ide to pojesti. On nije želio s tom hranom ići u ćeliju, da mu je drugi zatvorenici ne bi oteli”, ispričao je Bešlić.

Svjedok je naveo da je na području Tarčina imao priliku susretati se i s porodicama zatvorenika, koje su ga molile da nešo hrane odnese njihovim članovima u “Silos”.

“Ja sam morao zamoliti Bećira da mi pusti da unesem tu hranu u ‘Silos’, i on mi je to dopustio”, kazao je svjedok.

Na pitanje Duška Tomića, branioca optuženog Kalembera, da li su zatvorenici govorili ko ih tuče u “Silosu”, svjedok je rekao da osobe koje su tučene nisu smjele govoriti o tome.

Bešlić je također kazao da je se, u vrijeme kada je on bio na području Tarčina, “Silos” nazivao i zatvorom i logorom.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, naredno suđenje je 13. septembra.

S.U.

This post is also available in: English