Vijesti


Uhapšen osumnjičeni za zločine u Bratuncu 10. Maja 2012. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Bratunca Najdana Mlađenovića, osumnjičenog za zločine na području te općine 1992. godine.
Obilježen Dan logoraša u Foči 10. Maja 2012. Članak Dvadeset godina od početka rata i otvaranja velikog broja logora u BiH, nekadašnji logoraši još uvijek nemaju nikakvih zakonskih prava, izjavio je Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH, povodom obilježavanja 9. maja, Dana logoraša.
Nešković i Ilić: Osporavanje napada na civile 10. Maja 2012. Članak Odbrana optuženog Zorana Ilića uložila je u sudski spis materijalne dokaze kojima želi pokazati da napad Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. nije bio napad na civile, već na pripadnike Armije BiH (ABiH) iz Srebrenice.
Gazdić: Film bez prisustva javnosti 10. Maja 2012. Članak Suđenje Jasku Gazdiću za zločine u Foči nastavljeno je bez prisustva javnosti, jer je Tužilaštvo BiH prikazalo film u kojem se pojavljuje jedna od svjedokinja koja je ranije dala iskaz na zatvorenoj sjednici.
Lokalno pravosuđe – Krkalić: Završne riječi 21. maja 10. Maja 2012. Članak Pred Kantonalnim sudom u Zenici, dokazni postupak na suđenju Atifu Krkaliću završen je svjedočenjem optuženog i još pet svjedoka Odbrane, te je Sudsko vijeće iznošenje završnih riječi zakazalo za 21. maj ove godine.
Mladić: Zatražena odgoda početka suđenja 4. Maja 2012. Članak Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Sudskog vijeća Haškog tribunala da početak suđenja odgodi za 90 dana, a Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku.
Mladić: Odbijen zahtjev za odgodu suđenja 4. Maja 2012. Članak Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Odbrane Ratka Mladića da se početak njegovog suđenja pred Haškim tribunalom odgodi za sredinu augusta ove godine.
Lokalno pravosuđe – Ivčev i Urošević: Dvije godine i osam mjeseci zatvora 4. Maja 2012. Članak Osnovni sud Brčko Distrikta BiH proglasio je Dimču Ivčeva i Dražena Uroševića krivima za zločine nad civilima u Brčkom i osudio ih na ukupno dvije godine i osam mjeseci zatvora.
Karadžić: Okončan dokazni postupak 4. Maja 2012. Članak Iskazom zaštićenog svjedoka KDZ-071, koji je preživio masovno ubistvo u selu Kravica, Haško tužilaštvo okončalo je dokazni postupak protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH.
Karadžić: Prijetnje smrću zbog Srebrenice 4. Maja 2012. Članak Bivši novinar iz Beograda Zoran Petrović Piroćanac negirao je na suđenju Radovanu Karadžiću da je u julu 1995. rekao izvještaču londonskog Independenta da je u velikoj nevolji zato što je optuženi ljut na njega zbog prikazivanja filma o Srebrenici u kojem