Članak

Mladić: Zatražena odgoda početka suđenja

4. Maja 2012.00:00
Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Sudskog vijeća Haškog tribunala da početak suđenja odgodi za 90 dana, a Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku.

This post is also available in: English

Nakon što je Odbrana optuženog Mladića prije šest dana dobila kompletnu dokumentaciju koju je zatražila od Tužilaštva, na statusnoj konferenciji je zatražila da se odgodi početak suđenja koji je dogovoren za 16. maj. 

“To što nismo dobili dokumentaciju nije krivica ni Odbrane, ni Mladića, tako da mi nismo imali vremena da se pripremimo. U ovom kratkom roku to se ne može napraviti”, rekao je Branko Lukić, Mladićev branilac.

Sudsko vijeće će odluku o zahtjevu Odbrane za odlaganje početka suđenja naknadno donijeti, a sudija Alphons Orie je kazao kako će razmotriti i posljedice zakašnjelog objelodanjivanja dokumenata Tužilaštva u Haagu.

“Uzet ćemo u obzir razloge zašto ti dokumenti nisu ranije objelodanjeni. Također i koji je eventualni pravni lijek u ovom slučaju, čak i ako to znači da ponovo pozovemo neke svjedoke zbog neobjelodanjivanja dokumenta na vrijeme”, rekao je Orie.

Tužilaštvo je izrazilo zabrinutost zbog smjernica koje je naložilo Sudsko vijeće, a radi se o ponovnom uzimanju izjava od svjedoka koji su već svjedočili u drugim predmetima pred Haškim tribunalom.

“Smjernice onemogućavaju da izvedemo dokaze u 200 radnih sati kako smo već najavili i mislim da je to bespotrebno trošenje vremena i nesvrsishodno je ponovo uzimati izjave svjedoka”, kazao je tužilac Dermot Groom, naglasivši kako ponovno uzimanje izjava od svjedoka može izazvati dodatne traume.  

Odbrana je podržala smjernice Sudskog vijeća, naglasivši da prigovaraju na ulaganje izjava svjedoka iz drugih predmeta jer je to kršenje pravila, zbog toga što u tim izjavama nema podataka o djelima i postupanju optuženog. 

Sudija Orie je rekao kako je Vijeće u punom sastavu usvojilo smjernice, ali da će razmotriti argumente Tužilaštva.

Ratko Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH između 1992. i 1995. godine. Uhapšen je u maju 2011., a prvi put se pojavio pred sudijama u Haškom tribunalu 3. juna 2011. godine.

Sudija Orie je kazao kako će Vijeće u toku dana (četvrtak, 3. maj) donijeti odluku o tome kada će suđenje početi.

“Ne želimo požurivati s odlukom i uzet ćemo dovoljno vremena da sve razmotrimo. Iako se radi o hitnom pitanju koje ne može čekati, nadam se da ćemo odgovor stranama u postupku poslati u toku dana”, pojasnio je Orie.

M.B.

This post is also available in: English