Članak

Mladić: Odbijen zahtjev za odgodu suđenja

4. Maja 2012.00:00
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Odbrane Ratka Mladića da se početak njegovog suđenja pred Haškim tribunalom odgodi za sredinu augusta ove godine.

This post is also available in: English

Odbrana Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), na statusnim konferencijama krajem aprila i 3. maja 2012. zatražila je da joj se dozvoli dodatnih 90 dana za pripremu za suđenje i da se odgodi početak suđenja, koji je zakazan za 16. maj ove godine.

Međutim, Alphons Orie, predsjedavajući Sudskog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), odbio je oba zahtjeva Mladićeve Odbrane. Kako je navedeno u njegovoj odluci, Vijeće MKSJ-a će razloge za odbijanje saopćiti naknadno.

Branko Lukić, Mladićev branilac, na statusnoj konferenciji krajem aprila ove godine kazao je da Haško tužilaštvo kasni sa obavezom objelodanjivanja dokaza Odbrani, te da se time krši “suštinski element za pravično suđenje”.

Tužilaštvo pri MKSJ-u je obećalo da će dostaviti sve dokaze, te je na narednoj statusnoj konferenciji, 3. maja, rečeno da je Odbrana sada u posjedu svih dokumenata, ali je branilac Lukić istakao da se suđenje svejedno treba odgoditi jer je nemoguće pregledati sve dokaze u tako kratkom periodu.

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH počinjene između 1992. i 1995. godine. Uhapšen je u maju prošle godine, a prvi put se pojavio pred sudijama MKSJ-a 3. juna 2011. godine.  

Sudije Haškog tribunala su odredile da će suđenje Mladiću početi 16. maja izvođenjem uvodnih riječi.

D.Dž.

This post is also available in: English