Vijesti


Mladić: Nije smanjen teret Odbrane 28. Novembra 2011. Članak Odbrana Ratka Mladića je u podnesku Vijeću Haškog tribunala istakla da ne smatra da smanjenje optužnice treba dovesti do značajnog smanjenja vremena datog Odbrani da izlaže svoje dokaze.
Karadžić: Povez na oči i čaša vode 24. Novembra 2011. Članak Iskazom Bošnjaka koji je u julu 1995. preživio strijeljanje u selu Orahovac kod Zvornika, tužioci na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu započeli su izvođenje dokaza o genocidu u Srebrenici.
Postavljen novi branilac Đorđislavu Aškrabi 24. Novembra 2011. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH postavilo je novog branioca Đorđislavu Aškrabi, optuženom za zločine u Kalinoviku, nakon što je na vlastiti zahtjev razriješen dosadašnji advokat Žiko Krunić.
Jević i ostali: Dvije verzije o počinjenim ubistvima 24. Novembra 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o ubistvima koja su se dogodila dok je s kolegama iz policijskog Centra za obuku na Jahorini obezbjeđivao dio puta između Konjević Polja i Bratunca.
Zatraženo produženje pritvora Zemiru Kovačeviću 24. Novembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Zemiru Kovačeviću, nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osumnjičenom za zločine u Sijekovcu i Bosanskom Brodu.
Lokalno pravosuđe – Zenica: Dvije optužnice do kraja godine 24. Novembra 2011. Članak Redžo Delić, šef odjela za ratne zločine i privredni kriminal u Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), najavio je da će do kraja godine podići dvije optužnice, za ratne zločine počinjene na području Breze i Tešnja.
Lokalno pravosuđe – Trninić: Apsolutna zastara 24. Novembra 2011. Članak Milan Trninić iz Gradiške u Okružnom sudu u Banjoj Luci oslobođen je optužbi da je 1993. godine pretukao Huseina Purivatru, koji je od povreda preminuo.
Usaglašen tajni protokol 23. Novembra 2011. Članak Predstavnici tužilaštava BiH i Srbije usaglasili su tekst Protokola o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Uskoro saslušanje Monike Simonović 22. Novembra 2011. Članak Monika Ilić rođena Simonović predata je policiji Brčko Distrikta, gdje je izvršena kriminalistička obrada i utvrđen njen identitet, nakon čega će je saslušati u Tužilaštvu.
Osmić: Preblaga ili previsoka kazna 22. Novembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH i Odbrana iznijeli su žalbe na presudu kojom je u martu ove godine Alija Osmić osuđen na 11 godina za zločine u Bugojnu.