Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u “Malom logoru” u Banjoj Luci

24. Marta 2023.16:23
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, naredne sedmice počinje suđenje petnaestorici optuženih za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjenih od 1992. do 1995. godine u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) Banja Luka, zvanom “Mali logor”.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Rajko Drljača, Milić Bućan, Goran Jorgić, Goran Bojić, Svetislav Cvijetić, Uroš Grab, Aleksandar Janković, Igor Kljakić, Milenko Letić, Borislav Milaković, Draško Radusinović, Gojko Soldat, Milet Vučković, Goran Savić i Duško Drljača su – u svojstvu upravnika, zamjenika upravnika i stražara – optuženi po 64 tačke optužnice za premlaćivanja, zlostavljanja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela nad civilima i zarobljenicima u “Malom logoru” u Banjoj Luci.

Njima će suđenje početi u petak, 31. marta.

Za isti dan je Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine zakazalo iznošenje žalbe na prvostepenu presudu Radovanu Veljoviću, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja u maju 1992. godine. U novembru prošle godine Sud BiH proglasio je Radovana Veljovića krivim da je – u okviru širokog i sistematskog napada – u maju 1992. počinio silovanje na području Foče i osudio ga na sedam godina zatvora.

Sud je Veljoviću odredio da oštećenoj isplati 32.000 maraka nakon pravosnažnosti presude. Vijeće je zaključilo da je Veljović, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), znao za širok i sistematski napad na području Foče u kojem je bošnjačko stanovništvo zatvarano, ubijano, silovano, premlaćivano, a njihova imovina pljačkana.

Za utorak je zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji Radeta Grujića, koji je osumnjičen da je kao pripadnik čete VRS-a u mjestu Liplje kod Zvornika počinio ratni zločin silovanja nad ženom bošnjačke nacionalnosti. Početkom februara Grujić je uhapšen na graničnom prijelazu Karakaj na temelju raspisane potjernice Tužilaštva BiH, nakon čega mu je Državni sud odredio pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

U srijedu počinje suđenje Mati Žariću i drugima koje Državno tužilaštvo tereti da su, iskorištavanjem službenog položaja, nanijeli štetu kompaniji “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” iz Banje Luke za skoro pola miliona konvertibilnih maraka.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Derventi, Goraždu, Prijedoru, Bosanskom Novom, Rogatici, Gradišci, Vlasenici, Ilijašu, Bosanskom Novom, Foči, Ključu, Vogošći i Hrasnici.

Jasmin Begić