Vijesti


Karadžić: Podnesena žalba na vrijeme za Odbranu 12. Oktobra 2012. Članak Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) uputio je žalbu Apelacionom vijeću Haškog tribunala na odluku kojom mu je za izvođenje dokaza odobreno 300 radnih sati.
Lokalno pravosuđe – Stjepanović: Završeno izvođenje dokaza 12. Oktobra 2012. Članak Ulaganjem materijalne dokumentacije Tužilaštva, završen je pred Osnovnim sudom u Brčkom dokazni postupak protiv Ivana Stjepanovića, optuženog za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području ove opštine.
Pronađena masovna grobnica u Šekovićima 12. Oktobra 2012. Članak Na lokaciji Trnovo (općina Šekovići) pronađena je masovna grobnica, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 11 žrtava, potvrđeno je u Institutu za nestale osobe (INO) BiH.
Muderizović i ostali: Dobar čovjek 12. Oktobra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj”, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je tučen po dolasku u kasarnu 1992. godine.
Grujić: O napadu na Baljkovicu 12. Oktobra 2012. Članak Svjedoci Odbrane na suđenju Slobodanu Grujiću, optuženom za zločine počinjene nad Bošnjacima u Zvorniku 1992. godine, govorili su o napadu koji je izveden na srpsko selo Baljkovica, gdje su živjeli.
Prošić: Odvođenje sina 12. Oktobra 2012. Članak U nastavku suđenja Predragu Prošiću za zločine počinjene u Sanskom Mostu 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je optuženi bio među grupom vojnika koji su njega i njegovu porodicu izveli iz kuće.
Mladić: Šansa za mir 12. Oktobra 2012. Članak Odbrana Ratka Mladića je na suđenju u Haagu predočila prisluškivane razgovore u kojima optuženi, krajem maja 1992. godine, nalaže podređenima da obustave vatru na Sarajevu riječima “dajmo šansu da mir progovori”.
Karadžić: Optuženi mora finansirati dio odbrane 12. Oktobra 2012. Članak Nakon što je istragom utvrđeno da porodica Radovana Karadžića raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, registrar Haškog tribunala naložio je optuženom da snosi dio troškova svoje odbrane u iznosu od oko 300.000 KM.
Mladić: Van kontrole 12. Oktobra 2012. Članak U nastavku suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid počinjen u BiH, svjedok Tužilaštva u Haagu John Wilson izjavio je da su se, nakon žestokog granatiranja Sarajeva sa okolnih srpskih položaja krajem maja 1992., visoki oficiri tadašnje Jugoslovenske na
MKSJ/ICTY: Tužilac iduće sedmice u BiH 11. Oktobra 2012. Članak Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz posjetiće iduće nedjelje Bosnu i Hercegovinu u okviru priprema za podnošenje redovnog izvještaja Savjetu bezbjednosti UN-a, najavio je u Haagu njegov predstavnik Aleksandar Kontić.