Članak

Mladić: Van kontrole

12. Oktobra 2012.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid počinjen u BiH, svjedok Tužilaštva u Haagu John Wilson izjavio je da su se, nakon žestokog granatiranja Sarajeva sa okolnih srpskih položaja krajem maja 1992., visoki oficiri tadašnje Jugoslovenske na

This post is also available in: English

rodne armije (JNA) ogradili od tog napada, tvrdeći da je “Mladić van kontrole”.

Wilson, koji je u ljeto 1992. bio šef vojnih posmatrača UN-a u Sarajevu, opisao je granatiranje 28. maja 1992. kao “užasno iskustvo”, precizirajući da su “hiljade projektila, uključujući i rakete iz višecjevnih bacača” pale na grad koji je “cijeli bio meta”.

Svjedok je ponovio da je Mladić time ispunio prijetnju koju je pred njim izrekao tri dana ranije – da će napasti Sarajevo ako sve kasarne JNA ne budu evakuisane do 28. maja.

Sutradan, na sastanku posvećenom evakuisanju kasarni JNA iz Sarajeva, tadašnji glavni bezbjednosni oficir JNA general Nedjeljko Bošković se, kako je svjedok rekao, “ogradio” od granatiranja.

“Bošković nam je kazao da je JNA podvrgla Mladića pritisku da zaustavi napad, ali da je on to ignorisao. Kazao je i da je Mladić van kontrole”, posvjedočio je Wilson.

Na istom sastanku, zvaničnici vlasti u Sarajevu pustili su oficirima UN-a i JNA snimak presretnutog razgovora u kojem Mladić naređuje otvaranje vatre na čitave sarajevske četvrti. Wilson je prokomentarisao da se, po vojnim propisima, meta artiljerije određuje “veoma precizno”, u maksimalnom krugu od “100 metara”.

Po svjedokovom iskazu, civilni zvaničnik UN-a Cedric Thornberry kasnije mu je prenio da je na sastanku u Beogradu i tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević osudio majsko granatiranje Sarajeva, nazivajući Mladićevo djelovanje “potpuno nedoličnim”.

Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), tereti se za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima. On je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPOROFOR-a za taoce.  

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Nenad Petrušić, Wilson je, kao i 10. oktobra, potvrdio da je Armija BiH (ABiH) otvarala vatru iz pokretnih minobacača iz blizine bolnice Koševo i komande UNPROFOR-a u zgradi PTT-a.  

Kazao je i da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović zagovarao vojnu intervenciju NATO-a protiv srpskih snaga, naročito poslije majskog granatiranja grada.

Tri minuta prije kraja današnjeg zasjedanja, predsjedavajući sudija Alphons Orie je optuženog Mladića ponovo udaljilo iz sudnice zato što je, suprotno odluci sudija i nakon tri upozorenja, glasno davao instrukcije braniocu.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, 12. oktobra.
                                                                                                                                                         
                                                                                                                                                                R.M.

This post is also available in: English