Članak

Pronađena masovna grobnica u Šekovićima

12. Oktobra 2012.00:00
Na lokaciji Trnovo (općina Šekovići) pronađena je masovna grobnica, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 11 žrtava, potvrđeno je u Institutu za nestale osobe (INO) BiH.

This post is also available in: English

Lejla Čengić, glasnogovornica INO-a BiH, kazala je da se protekle dvije sedmice vrši ekshumacija iz ove masovne grobnice koja se nalazi u jednom potoku, te da se pretpostavlja da bi moglo biti pronađeno i više ostataka.

“Pretpostavlja se da ostaci pripadaju civilima Bošnjacima s područja Vlasenice. Postoji pretpostavka da pripadaju žrtvama koje su 1992. ili 1993. godine dovezene autobusom iz logora Sušica u Vlasenici, te da se radi o ukupno 50 žrtava”, kazala je Čengić.

Ona je dodala da se ostaci nalaze na samoj površini tla te da će ekshumacija biti nastavljena i u narednom periodu. Ostaci 11 pronađenih žrtava će biti prebačeni u Tuzlu radi uzimanja DNK nalaza i identifikacije žrtava.

Za zločine u Vlasenici, do sada su pred Sudom BiH i Haškim tribunalom osuđene tri osobe.

Dragan Nikolić zvani Jenki, bivši upravnik logora Sušica, u Haagu je 2005. osuđen na 20 godina zatvora, dok su Predrag Bastah i Goran Višković osuđeni u Sarajevu na ukupno 40 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici.

U proteklih sedam dana, kako je rečeno u INO-u, izvršene su i ekshumacije u Zvorniku, Odžaku i Višegradu, gdje su pronađeni ostaci ukupno pet žrtava, dok je na području Busovače zaustavljena ekshumacija u rudniku kvarca Crni potok zbog pronađenih eksplozivnih sredstava.

“Ta ekshumacija će biti nastavljena iduće sedmice, a morat će prisustvovati i deminerska ekipa”, kazala je Čengić.

Prema zvaničnim podacima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), na kraju sukoba u BiH bilo je 30.000 nestalih osoba, za koje se sumnjalo da više nisu među živima.

Do danas su pronađene dvije trećine njih, a još se oko 10.000 osoba vode kao nestali.

D.Dž.

This post is also available in: English