Članak

Grujić: O napadu na Baljkovicu

12. Oktobra 2012.00:00
Svjedoci Odbrane na suđenju Slobodanu Grujiću, optuženom za zločine počinjene nad Bošnjacima u Zvorniku 1992. godine, govorili su o napadu koji je izveden na srpsko selo Baljkovica, gdje su živjeli.

This post is also available in: English

Svjedok Miladin Gavrić je ispričao da je selo Baljkovica, koje, kako je rekao, okružuju muslimanska sela, napadnuto 9. maja 1992. godine, kada je ubijeno pet i ranjeno deset ljudi srpske nacionalnosti, te da je tada zapaljeno pola sela.

“Ubijena su tri brata i njihov rođak. Kad je bio napad, nastradala je Stojka Grujić, a bilo je desetak ranjenih. Pola sela je gorjelo, požar se proširio prema Pandurici”, kazao je Gavrić.

On je dodao da je ranjenog Nedeljka Grujića predao Slobodanu Grujiću.

Grujića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH tereti da je, zajedno s još nekoliko osoba, 10. maja 1992. godine učestvovao u zarobljavanju i ubistvu deset civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Pandurice.

Svjedok Gavrić je 10. maja bio na lokalitetu Molitvište, koje je udaljeno oko 50 metara od Pandurice. On i drugi svjedok Odbrane Lazar Jovanović izjavili su da im nije poznato da je ova grupa Bošnjaka tada ubijena.

Lazar Jovanović je također govorio kako je njegovo selo napadnuto 9. maja, kada je ubijeno pet, a ranjeno deset ljudi.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. oktobar.

A.S.

This post is also available in: English