Članak

Muderizović i ostali: Dobar čovjek

12. Oktobra 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj”, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je tučen po dolasku u kasarnu 1992. godine.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok A je kazao da je 13. jula 1992. odveden u Centralni zatvor u Sarajevu, gdje je proveo dva ili tri dana, nakon čega je odveden u kasarnu “Viktor Bubanj”. Po dolasku u kasarnu, svjedok je morao proći kroz špalir policajaca koji su udarali zatvorenike.

“Kada su nas uveli u hol kasarne, jedan policajac je počeo vikati: ‘Četnička bando, uza zid, ruke gore!’ Rekao je da se raskoračimo i onda je išao od jednog do drugog i nogom udarao u polne organe. Od udarca sam se onesvijestio”, ispričao je svjedok.

Svjedok A je pojasnio da je nakon toga odveden u ćeliju, te da ga u narednih šest mjeseci, koliko je proveo u kasarni, niko nije tukao.

Za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” Tužilaštvo BiH tereti Besima Muderizovića, Ramiza Avdovića i Iliuan-Nicolaea Vintilu. Oni su optuženi da su od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Muderizović je bio zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u kasarni “Viktor Bubanj”, Avdović komandir straže u ovim objektima, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Svjedok A je potvrdio da je upravnik kasarne bio Besim Muderizović, ali da ga on nije mnogo viđao.

“Kolega iz ćelije mi je rekao da je radio zajedno sa upravnikom i da je bio dobar čovjek, ali da ga čudi što mu sada neće da pomogne”, kazao je svjedok.

Na upit Tužilaštva BiH da li je viđao Ramiza Avdovića, svjedok je rekao da ga je bilo moguće vidjeti samo na hodniku, ali da je čuo kako je Avdović jednog “logoraša iz Foče odvodio kod sebe i opasno tukao”.

“Ime Vintila mi je poznato, on je bio kuhar. Kasnije sam od zatvorenika čuo da je prešao u policiju i da je opasno tukao zatvorenike”, kazao je svjedok.

Svjedok A je ispričao da je u septembru 1992. godine osuđen zbog posjedovanja oružja, te da je prebačen u Centralni zatvor, gdje su bili bolji uslovi. “Rečeno je da sam osuđen zbog oružja, ali to nije bilo zbog toga, već što sam Srbin”, ustvrdio je on.

Na početku suđenja, Sudsko vijeće je saopštilo da glavni pretres mora početi ponovo jer je više od 30 dana proteklo od posljednjeg ročišta. Na prijedlog stranki, do sada provedeni dokazi nisu ponovo izvođeni, ali Vijeće nije pojasnilo zbog čega suđenja nije bilo od 5. aprila ove godine.

Suđenje će se nastaviti 2. novembra, kada bi Odbrane trebale unakrsno ispitati svjedoka A.

S.U.

This post is also available in: English