Vijesti


Mladić: Siledžijske prijetnje 11. Jula 2012. Članak Vojska Republike Srpske (VRS), nad kojom je optuženi Ratko Mladić imao potpunu kontrolu, terorisala je civile u Sarajevu nasumičnim granatiranjem i snajperisanjem tokom dugotrajne opsade, posvjedočio je bivši službenik UNPROFOR-a David Harland.
Optuženi Mlađenović i Živković 10. Jula 2012. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Najdana Mlađenovića i Save Živkovića za zločine u bratunačkim selima Hranča i Glogova počinjene u maju 1992. godine.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Nejasan motiv 10. Jula 2012. Članak Na suđenju za zločin počinjen u Srebreniku, vještak neuropsihijatar zaključio je da je optuženi Nedžad Orić imao smanjenu sposobnost procjene ponašanja u vrijeme kada je u julu 1995. godine djelo počinjeno.
Memić i ostali: Pitanja za diskreditaciju svjedoka 6. Jula 2012. Članak Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), optuženi Zulfikar Ališpago nastojao je diskreditovati svjedoka Esada Ramića, koji je rekao da je za ubistva civila u selu Trusina kod Konjica saznao poslije rata.
Kuvelja: Dostavljeni novi transkripti 6. Jula 2012. Članak Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo je dostavilo nove transkripte iskaza svjedoka, a Sudsko vijeće je najavilo da će o njihovom prihvatanju odlučiti nakon što ih pročita.
Lokalno pravosuđe – Marković: U istoj jedinici 6. Jula 2012. Članak U nastavku suđenja Milanu Markoviću za zločine počinjene na području Sokoca, petorica svjedoka Odbrane izjavila su da je optuženi 1992. i 1993. bio s njima u Prvoj romanijskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), s tim da je oko pola godine bio odsutan.
Karadžić: Zatražena dozvola za žalbu 5. Jula 2012. Članak Haško tužilaštvo zatražilo je od Tribunala da mu dozvoli da se žali na odluku kojom je Radovan Karadžić, nakon kraja dokaznog postupka Optužbe, oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine u sedam bosanskohercegovačkih općina.
Zelenika i ostali: Iskakao iz kolosijeka 5. Jula 2012. Članak Na suđenju optuženima za zločine počinjene u vojnom zatvoru Dretelj kod Čapljine, prvi svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je u ovom objektu viđao zarobljenike, ali da nije vidio da li su imali povreda.
Lokalno pravosuđe – Popović: Osuđen na osam godina zatvora 5. Jula 2012. Članak Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Mirka Popovića na osam godina zatvora za ubistvo tri civila bošnjačke nacionalnosti u avgustu 1992. godine.
Bašić i Šijak: Tražio novac 3. Jula 2012. Članak Na suđenju optuženima za zločin počinjen u Varešu, svjedok Odbrane Muhidina Bašića ispričao je da je 1994. godine uzeo izjavu od svjedokinje A, u kojoj je navela da je optuženi tražio novac kako bi pustio njenog brata iz zatvora.