Članak

Izjava data pod pritiskom

2. Aprila 2013.00:00
Suđenje za zločine počinjene u Dretelju (opština Čapljina), prekinuto je zbog zdravstvenog stanja svjedoka Tužilaštva BiH, koji je rekao da je izjavu za vrijeme istrage dao pod pritiskom.

This post is also available in: English

Tončo Rajić, nekadašnji pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i stražar u Dretelju, kazao je kako je izjavu datu 2010. godine Tužilaštvu BiH, dao pod pritiskom.

“Prije saslušanja u Tužilaštvu, zvali su me ljudi koji su rekli da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i da me mogu uhapsiti”, izjavio je svjedok, dodavši da to nije rekao tužiocu koji ga je ispitivao, jer ga je bilo strah.

Na početku suđenja, svjedok Rajić, kome je dodijeljen i pravni savjetnik, kazao je da se ne osjeća dobro, te da osjeća psihički pritisak zbog svjedočenja. Iako je Sudsko vijeće odlučilo da započne sa saslušavanjem svjedoka, nakon sat i po, ispitivanje je ipak prekinuto zbog njegovog zdravstvenog stanja.

“Svjedok je teški invalid, ruka mu je skoro otkinuta, on ima i psihičkih problema. Žalio mi se da je imao pristisak u istrazi, da mu je tužilac nametao odgovore. Dakle, bilo je problema”, rekao je Velimir Marić, pravni savjetnik Rajića.

Svjedok Rajić izjavio je i da mu je dijagnosticiran posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), a Sud je odlučio da će, nakon što bude obavljeno vještačenje, razmotriti da li će svjedok opet biti pozvan.

Rajić je svjedočio na suđenju Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, nekadašnjim pripadnicima HOS-a, za zločine počinjene nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti 1992. godine u Dretelju.

Prema optužnici, Zelenika je bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Rajić je ispričao da su u hangarima u Dretelju bili i zatvorenici za koje misli da su srpske nacionalnosti. Rekao je da je čuo da su maltretirani, ali da to nije vidio.

Tužiteljica Remzija Smailagić mu je predočila iskaz iz istrage u kojem stoji da je svjedok rekao kako je vidio udaranje zatvorenika, na što je on odgovorio da je istina ono što kaže danas, te da je to što je rekao u istrazi “bilo pod pritiskom”.

On je dodao da je poznavao osobu koja se predstavljala kao Srećko Herceg. Na pitanje da li je vidio da Herceg tuče zarobljenike, on je rekao da “direktno nije”. Tužiteljica Smailagić navela je kako je svjedok tokom istrage kazao da je Hercega vidio kako tuče zatvorenike.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. april, kada će biti saslušan zaštićeni svjedok.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English