Vijesti


Mladić: Optuženi zadržan u bolnici 13. Jula 2012. Članak Suđenje Ratku Mladiću, optuženom za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, nije jutros nastavljeno pred Tribunalom u Haagu jer je optuženi zadržan u bolnici, gdje je prebačen juče prijepodne nakon što mu je pozlilo u sudnici.
Mladić: Vraćen iz bolnice u pritvor 13. Jula 2012. Članak Ratko Mladić, optužen za genocid i druge zločine u BiH, vraćen je u pritvor nakon što je pregledima u bolnici utvrđeno da nije potrebno dalje liječenje, pa će suđenje biti nastavljeno u ponedjeljak, saopšteno je iz Tribunala u Haagu.
Selimović i ostali: Bezbjednjak bez ovlasti 13. Jula 2012. Članak Drugog dana iznošenja završne riječi na suđenju za zločine u Bosanskoj krajini, Odbrana Adila Ružnića istakla je da optuženi nije imao ovlasti nad sabirnim centrima u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu, te da nije odgovoran za zločine u njima.
Memić i ostali: Iz medija saznao o Trusini 13. Jula 2012. Članak U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka Jasmina Guske.
Kornjača: Odbijen zahtjev za izuzeće sudije 13. Jula 2012. Članak Sud BiH odbio je zahtjev Odbrane Miluna Kornjače, optuženog za zločine u Čajniču, za izuzeće jednog od članova Sudskog vijeća, što je optuženi prethodno zatražio.
Zatraženo produženje pritvora Savi Živkoviću 13. Jula 2012. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da Savi Živkoviću, osumnjičenom za zločin počinjen na području opštine Bratunac, produži pritvor u trajanju od 15 dana.
Grujić: Odgođeno suđenje 13. Jula 2012. Članak Suđenje Slobodanu Grujiću, optuženom za zločin počinjen u Zvorniku, odgođeno je jer vještak sudske medicine nije pristupio kako bi po pozivu Tužilaštva BiH iznio svoj nalaz i mišljenje.
Prošić: Hinjski osmijeh 13. Jula 2012. Članak U nastavku suđenja Predragu Prošiću za zločin počinjen u Sanskom Mostu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je na dan ubistva civila u kući Hilme Hegića sreo optuženog 20-ak metara od tog mjesta.
Lokalno pravosuđe – Boljak: Tri godine zatvora 12. Jula 2012. Članak Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Ranka Boljaka na tri godine zatvora za zločine počinjene na području Ilidže i Semizovca 1992. i 1993. godine.
Ukop žrtava genocida u Srebrenici 11. Jula 2012. Članak Blizu 40.000 ljudi prisustvovalo je sahrani posmrtnih ostataka 520 žrtava srebreničkog genocida u Potočarima, na 17.