Članak

Bez saznanja o zločinima u Batkoviću

3. Aprila 2013.00:00
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Odbrane Gojko Čekić je rekao da se prema ratnim zarobljenicima u “sabirnom centru” Batković kod Bijeljine postupalo u skladu sa Ženevskim konvencijama.

This post is also available in: English

Svjedok Čekić, koji je od avgusta 1994. bio komandant “sabirnog centra” u Batkoviću, izjavio je da su ratni zarobljenici bili većinom pripadnici 28. divizije Armije BiH (ABiH).

Uslovi u Batkoviću, prema riječima Čekića, bili su dobri. On je dodao da je Vojna policija zarobljenike ispitivala o snazi i položaju jedinica ABiH i zločinima nad Srbima, a stražari su prema njima “korektno postupali”.

Čekić je posvjedočio i da nikada nije naredio ili dozvolio zlostavljanje zarobljenika. Do raspuštanja Batkovića u jesen 1995, prema riječima Čekića, važilo je naređenje da se Međunarodnom Crvenom krstu omogući nesmetan pristup zarobljenicima.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Prema optužnici koja Karadžića tereti za progon Bošnjaka i Hrvata, u Batkoviću su u nehumanim uslovima pritvoreni i zlostavljani ne samo borci nego i civili, a najmanje šest pritvorenika je ubijeno.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Amir Zec suočio je svjedoka Čekića sa dokazima da je 1992. i 1993. u Batkoviću u nehumanim uslovima držano oko 3.000 zarobljenika, od kojih su neki umrli, a mnogi bili primoravani da kopaju rovove na frontu, te da su najmanje trojica na smrt prebijena.

“Ne, nije mi poznato da su ljude premlaćivali, tada nisam bio u Batkoviću, niti mi je poznato da se o tome pričalo”, odgovorio je Čekić, dodavši da u vrijeme kada je on bio komandant, nije bilo ni zlostavljanja ni prisilnog rada zarobljenika.

Čekić je negirao da su u Batković, poslije pada Srebrenice u julu 1995. godine, bili dovedeni i zarobljeni starci i djeca sa tog područja. Nakon što mu je tužilac Zec pokazao spisak na kojem su bili i mladići od 15 i 17 godina te jedan 70-godišnjak, svjedok je potvrdio da su oni bili dovedeni sa vojnicima ABiH zato što su im se “pridružili” pri pokušaju proboja iz Srebrenice ka Tuzli.

Iskaze očevidaca, koje mu je prenio tužilac, da su ranjeni Bošnjaci iz Srebrenice u Batkoviću umrli zbog nedostatka ljekarske njege, Čekić je odbacio. “Ne, to nije tačno. Preminula su tri lica koja su bila ranjena u proboju. Pružena im je ljekarska pomoć, ali su umrli”, kazao je on.

Prije Čekića, tužioci su unakrsno ispitali svjedoka Odbrane Milovana Bjelicu, koji je tokom rata u BiH bio predsjednik Skupštine opštine Sokolac. Bjelica je potvrdio da je čuo da su ubistva u selu Novoseoci počinili pripadnici Druge romanijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Prema optužnici, srpske snage su u Novoseocima 22. septembra 1992. ubile 44 lokalna Bošnjaka.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u četvrtak, 4. aprila.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English