Vijesti


Karadžić: Odbrana će pozvati 600 svjedoka 28. Augusta 2012. Članak Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) koji je u Haagu optužen za genocid i zločine počinjene u BiH, namjerava da u svoju Odbranu pozove 600 svjedoka.
Lokalno pravosuđe – Pudić: Premlaćivanja u logoru Luka 28. Augusta 2012. Članak Svjedočeći u svoju korist pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, Branko Pudić je rekao da je u maju i junu 1992. godine vidio premlaćivanja zatvorenika u logoru Luka, ali da u njima nije učestvovao.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Odgođeno iznošenje završnih riječi 28. Augusta 2012. Članak Nastavak suđenja Hamedu Salihoviću, Nedžadu Oriću i Azemu Ahmiću pred Kantonalnim sudom u Tuzli odgođen je zbog zahtjeva jednog od branilaca. Iznošenje završnih riječi zakazano je za 12. septembar.
Kornjača: Svjedok krivi optuženog 28. Augusta 2012. Članak Na suđenju Milunu Kornjači, optuženom za zločin počinjen u Čajniču, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je identifikovao brata koji je ubijen u maju 1992. godine na Mostini, istaknuvši da za njegovu smrt krivi optuženog jer je bio komandant jedinice k
Karadžić: Tužilaštvo protiv novog suđenja 28. Augusta 2012. Članak Haško tužilaštvo zatražilo je od Sudskog vijeća da odbaci prijedlog Radovana Karadžića da njegovo suđenje počne iznova zbog, kako je rekao, stalnih problema u objelodanjivanju dokaza Odbrani.
Bašić i Šijak: Pošten čovjek 28. Augusta 2012. Članak Svjedok Odbrane Muhidina Bašića kazao je da se 1992. godine skrivao oko 15 dana u kući optuženog, ocijenivši ga kao poštenog čovjeka.
Sarić: Policajcima naređivao Sara 28. Augusta 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva rekao je da je optuženi Goran Sarić bio nadređeni policajcima na području Nahoreva i u bolnici Jagomir, u kojoj je bio zatočen tri dana.
Mladić: Vatra po Sarajevu da se razvuče pamet 27. Augusta 2012. Članak Tužioci na suđenju Ratku Mladiću u Haagu kao dokaz su uveli snimak razgovora u kojem on, kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS), u maju 1992. godine naređuje otvaranje artiljerijske vatre po četvrtima Sarajeva u kojima nema mnogo Srba kako bi se stanovništvu “razvukla pamet”.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Potvrđena optužnica za zločin u Smolući 24. Augusta 2012. Članak Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu protiv Milorada Cvijanovića Mička, Milorada Cvijanovića, Svetomira Ilića i Vase Ilića, optuženih za zločine nad ratnim zarobljenicima u selu Smoluća, na području općine Lukavac.
Macić: Potraga za svjedokom 24. Augusta 2012. Članak Suđenje Esi Maciću, optuženom za ratni zločin počinjen u Konjicu, odgođeno je zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva BiH.