Članak

Kornjača: Svjedok krivi optuženog

28. Augusta 2012.00:00
Na suđenju Milunu Kornjači, optuženom za zločin počinjen u Čajniču, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je identifikovao brata koji je ubijen u maju 1992. godine na Mostini, istaknuvši da za njegovu smrt krivi optuženog jer je bio komandant jedinice k

This post is also available in: English

oja se “pitala” za taj dio grada.

Muharem Kuvelija, ispričao je pred Sudom BiH da je njegov brat Safet 5. maja 1992. uhvaćen pred prodavnicom i odveden u tadašnji Sekretarijat za unutrašnje poslove (SUP) Čajniče, a potom na Mostinu, gdje je ubijen.

“Sestra ga je posjetila 17. maja 1992. godine na Mostini. Omogućili su joj da vidi brata uz prisustvo čuvara i on joj je tada ispričao da je ladom nivom odvezen u policiju, a zatim na Mostinu. Kasnije je tu ubijen. Bila je ekshumacija, prepoznao sam ga najviše po lobanji, a poslije je urađen i DNK test koji mu je potvrdio identitet”, prisjetio se Kuvelija.

Kuvelija je ispričao da je napustio Čajniče 5. maja 1992. i otišao u Pljevlja (Crna Gora). Preko komandira Stanice policije u Pljeviljima, izvjesnog Dragana, pokušao je da izbavi brata sa Mostine, ali nije uspio.  

“Dragan je rekao da se Milun pita za Mostinu i da mog brata niko ne smije pustiti”, kazao je svjedok, istaknuvši da mu je komandir Dragan prenio i da se Milorad Živković zvani “Žika” pokajao što je dopustio da on napusti Čajniče.

Svjedok Kuvelija za smrt brata “krivi Miluna i Žiku”. Kako je kazao, Žika je trebao spriječiti hapšenja, a Milun je bio komandant jedinice “Plavi orlovi” i pitao se za Mostinu.  

On je dodao da je od sestre i komšija čuo da su izvršioci ubistava na Mostini bili Veljo Tadić i Duško Tadić zvani “Rus”.

Milun Kornjača je optužen da je, kao komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, učestvovao u progonu Bošnjaka s područja Čajniča, uključujući ubistvo 11 civila 19. maja 1992. godine na Mostini.

Optuženi Kornjača je odbio da prisustvuje ovom suđenju, a suđenje je održano po ranijoj odluci Suda bez njegovog prisustva.

Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća Suda BiH kazao je da će se suđenje odvijati bez njegovog prisustva ukoliko bude neopravdano odbijao da prisustvuje.

Za isti zločin u Čajniču, ali u odvojenom postupku, sudi se Miloradu Živkoviću zvanom “Žika” načelniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) Čajniče i članu Kriznog štaba općine Čajniče, kao i Dušku Tadiću, pripadniku paravojne jedinice “Plavi orlovi”.

Rifet Džambegović, drugi svjedok Tužilaštva na ovom suđenju, ispričao je da je prepoznao posmrtne ostatke brata Izeta i drugih bliskih rođaka, koji su iz sela Brdo odvedeni u maju 1992. godine na Mostinu, gdje su ubijeni.

Svjedok Džambegović ispričao je da je Čajniče napustio 10. aprila 1992., a ono što se desilo kasnije saznao je od rođaka i komšija. Rekao je da mu nije poznato ko je izvršio ubistva ljudi iz sela Brdo.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. august.  

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English