Vijesti


Potvrđena optužnica za zločine u Prijedoru 15. Januara 2013. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Dragomira Soldata, Velemira Đurića i Zorana Babića za zločine počinjene na području općine Prijedor 1992. godine.
Zelenika i ostali: Zvjersko silovanje 15. Januara 2013. Članak Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su je dvije osobe silovale u Vojnoj ambulanti u Mostaru 1992. godine.
Karadžić: Vijeće odbilo izdati nalog Naseru Oriću 14. Januara 2013. Članak Međunarodni sud u Haagu odbio je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, optuženog za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH, da Nasera Orića, nekadašnjeg komandanta Armije BiH (ABiH) u tom gradu, obaveže da raz
Mladić: Stradanje muškaraca iz Novoselaca 14. Januara 2013. Članak Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, svjedokinja Tužilaštva Munira Selmanović izjavila je da su joj srpske snage u jesen 1992. ubile muža i sina, zajedno sa više od 40 mještana sela Novoseoci u opštini Sokolac.
MKSJ/ICTY: Radić pušten na slobodu 11. Januara 2013. Članak Haški tribunal odobrio je prijevremeno puštanje na slobodu Mlađe Radića, koji je 2005. osuđen na 20 godina zatvora za zločine u logoru Omarska kod Prijedora.
Lokalno pravosuđe – Tadić: Udaranje logoraša 11. Januara 2013. Članak U nastavku suđenja Miloradu Tadiću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, svjedok Optužbe Nihad Mujkanović ispričao je da je u logoru Omarska kod Prijedora vidio optuženog kako tuče jednog zatvorenika.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Nisu vidjeli počinioca 11. Januara 2013. Članak U nastavku suđenja Hajrudinu Trli pred Kantonalnim sudom u Tuzli, svjedoci Optužbe izjavili su da nisu vidjeli ko je ubio Dragu Stevanovića.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Dvije optužnice za ratne zločine 11. Januara 2013. Članak Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) u protekloj godini podiglo je dvije optužnice za ratne zločine počinjene u selu Smoluća i na području općine Kalesija.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Nepoznavanje optuženog 10. Januara 2013. Članak U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli, dvojica svjedoka Optužbe nisu mogla potvrditi da je optuženi Hajrudin Trle ubio Dragu Stevanovića na području Kalesije 1993. godine.
Kornjača: Vještačenje optuženog prije dokaznog postupka 10. Januara 2013. Članak Na statusnoj konferenciji pred početak izvođenja dokaza optuženog Miluna Kornjače, Odbrana je predložila medicinsko vještačenje optuženog.