Članak

Šamar Branka Vlače

26. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Vogošći, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su vidjeli kada je optuženi Branko Vlačo, kao upravnik logora “Planjina kuća”, udario jednog od zarobljenika.

This post is also available in: English

Svjedoci Esad Šehić i Halid Masnopita su sa područja općine Ilijaš dovedeni 1992. u vogošćanski logor “Planjina kuća”. Oni su izjavili da su od stražara saznali da je upravnik logora Branko Vlačo, a njegov zamjenik izvjesni Nebojša Špirić, zvani Špiro.

Iz ovog logora su vođeni na radove, gdje su kopali tranšeje, sjekli drva i zakopavali tijela zarobljenika.

Šehić je izjavio kako ih je na radove često raspoređivao i sam Vlačo.

“Jedne prilike se Avdo Durmić žalio da je gladan. Vlačo ga je pred svima nama ošamario tako da je pao”, prisjetio se Masnopita i dodao da je upravnik inače bio korektan.

O ovom događaju je posvjedočio i svjedok Esad Šehić, kojem su radovi i događaji iz logora narušili zdravlje.

“Crni su nam dani bili kada idemo na Žuč. Mi kopamo dok meci sijevaju oko nas. Ja sam ranjen, a poginuli su mi brat, rođak, kao i mnogi drugi logoraši”, ispričao je Šehić.

Uslovi u logoru su bili loši. Zarobljenici su se, prema riječima svjedoka, okupali samo jedanput, na obližnjoj rijeci.

Svjedok Masnopita je kazao kako je jedan dan u “Planjinu kuću” došla televizijska ekipa. Vlačo im je prethodno naredio da počiste prostorije. Izjavu su dali jedan stražar, Vlačo i svjedok Masnopita, kao tadašnji zarobljenik.

“Nisam rekao pravo stanje. Ja ću ostati u logoru, pa sam se bojao posljedica”, izjavio je Masnopita, kojem je nakon razmjene konstatovan posttraumatski sindrom.

Tužilaštvo BiH tereti Branka Vlaču da je počinio zločin protiv čovječnosti kao upravnik logora “Planjina kuća”, “Nakina garaža”, “Kod Sonje” i “Bunker”. On je optužen da je od maja do novembra 1992. godine učestvovao u širokom i sistematičnom napadu srpskih snaga usmjerenom protiv civilnog stanovništva, te da je silovao jednu žensku osobu.

Na pitanje branioca Branke Vlače, Dragana Međovića, da li je svjedok Masnopita doživio maltretiranje od strane optuženog, svjedok je odgovorio da nije.

“Jednom me Vlačo pozvao u njegovu kancelariju na drugi sprat. Bio sam iscrpljen i nisam više mogao da radim, pa sam mu to rekao. On mi je kazao da uzmem sedam dana odmora”, posvjedočio je Masnopita.

U nastavku suđenja završeno je unakrsno ispitivanje svjedoka Muhameda Ruhotine, kojeg je Tužilaštvo saslušalo na prethodnom ročištu.

Na pitanje advokata Rade Golića da li se sjeća da je s njim popio pivo u Nakinoj radionici, Ruhotina je odgovorio da se ne sjeća.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. juli.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English