Članak

Povrede nanesene vatrenim oružjem

26. Juna 2013.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u selu Čarakovo kod Prijedora, vještak sudske medicine je rekao da su povrede nanesene vatrenim oružjem uzrok smrti nekih osoba ubijenih 23. jula 1992. godine.

This post is also available in: English

Iznoseći nalaz i mišljenje o uzroku smrti osoba stradalih u selu Čarakovo, vještak Nermin Sarajlić je naveo da su posmrtni ostaci u tom selu pronađeni na tri grobna mjesta. 

Tijela pronađena kod džamije, prema vještaku, imala su uglavnom strijelne rane glave i grudnog koša.

“U grobnici Donja mahala je također obavljena ekshumacija. Uzrok smrti na pronađenom tijelu su strijelne rane zdjelice i natkoljenice koje su nanesene vatrenim projektilom”, rekao je vještak Sarajlić.

Prema navodima optužnice, Zoran Babić i Velemir Đurić su, zajedno s njima poznatim licima a po naređenju Dragomira Soldata, 23. jula 1992. godine iz kuća u selu Čarakovo izveli muškarce i odveli ih ispred mjesne džamije, gdje su ih strijeljali.

Neki od muškaraca koji su preživjeli strijeljanje, kako stoji u optužnici, preminuli su nakon što su optuženi Đurić i Babić zapalili džamiju, sa koje su zapaljeni dijelovi padali po tijelima.

Vještak Sarajić je kazao da su tri tijela nađena i u masovnoj grobnici Jakarina kosa. Dodao je kako za dva tijela iz te masovne grobnice nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti.

“Uzrok smrti je ostao nepoznat jer nisu pronađeni svi dijelovi tijela”, kazao je Sarajić, dodavši kako je njihov identitet utvrđen DNK analizom.

Suđenje se nastavlja 19. augusta, kada je planirano saslušanje dva nova svjedoka Tužilaštva BiH. 

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English