Vijesti


Terzić: Tužilaštvo BiH nezadovoljno kaznom 8. Januara 2013. Članak Nezadovoljno visinom kazne, Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na nepravomoćnu presudu kojom je Albina Terzić osuđena na pet godina zatvora zbog zločina počinjenih u Odžaku.
Potvrđena optužnica za zločin u Hadžićima 3. Januara 2013. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Azemina Sadikovića, bivšeg pripadnika Oružanih snaga BiH, kojom je optužen za zločine nad civilima u Hadžićima počinjene 1992. godine.
Vlahović: Rušilački i ubilački karakter 28. Decembra 2012. Članak Tužilaštvo BiH smatra da su dokazali da je Veselin Vlahović zvani Batko kriv za djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret, ali da ni najviša kazna zatvora nije dovoljna za teror koji je tokom 1992. godine vršio u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Bez žalbi na maltretiranje 28. Decembra 2012. Članak U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u selu Smoluća (općina Lukavac), svjedok Kantonalnog tužilaštva Tuzla govorio je o uslovima u kojima su boravili zarobljenici bošnjačke nacionalnosti te ko je kod njih dolazio.
Zatraženo produženje pritvora za Zorana Dragičevića 28. Decembra 2012. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Zorana Dragičevića, optuženog za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca, dok je njegov branilac tražio puštanje na slobodu.
Lokalno pravosuđe – Marković: Nadimak optuženog 28. Decembra 2012. Članak Na suđenju Milanu Markoviću za zločine počinjene na području Sokoca, svjedok Optužbe je rekao da se ne sjeća koji je nadimak imao optuženi tokom rata.
Grujić: Polovinom januara završne riječi 28. Decembra 2012. Članak Nakon završetka dokaznog postupka na suđenju Slobodanu Grujiću, optuženom za zločin počinjen u Zvorniku, iznošenje završnih riječi zakazano je za 18. januar.
Jukić: Bespovratno odvedeni 28. Decembra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedokinja Optužbe prepričala je razgovor sa mužem Mirsadom Pilavom, rekavši da su njega i nekoliko zarobljenika na strijeljanje odveli optuženi Željko Jukić, Vinko Papak i još jedan muškarac.
Stanišić i Milošević: Priče iz kafane o dobrovoljcima 28. Decembra 2012. Članak Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH davao je različite odgovore da li su se dobrovoljci javljali optuženom Ostoji Stanišiću kako bi ubijali zarobljenike u selu Petkovci kod Zvornika u julu 1995. godine.
Džeko: Tajna o svjedoku 25. Decembra 2012. Članak Na suđenju Edinu Džeki, optuženom za zločine počinjene u Konjicu i Jablanici, iskaz je trebao dati zaštićeni svjedok O ali se to nije desilo.