Vijesti


Potvrđena optužnica za zločine u Bosanskoj krajini 28. Februara 2013. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Huseina Begića, Safeta Kovačevića, Muhameda Anadolca, Abida Ljubijankića i Sabahudina Hafurića za zločine počinjene na području Bosanske krajine.
Mladić: Sjednica zatvorena za javnost 28. Februara 2013. Članak Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je na sjednici zatvorenoj za javnost, što je najviši stepen zaštite identiteta svjedoka pred Haškim tribunalom.
Džeko: Sjetio se ubistva 28. Februara 2013. Članak Dajući iskaz o napadu na selo Trusina kod Konjica izvedenom 16. aprila 1993. godine, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženi Edin Džeko pucao u postrojene zarobljenike te da je ubio muškarca u kući.
Kritika rada državnog pravosuđa 28. Februara 2013. Članak Mirnim protestom pred zgradama državnih pravosudnih institucija, porodice poginulih i žrtve rata srpske nacionalnosti izrazile su nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH.
Uhapšen osumnjičeni za zločin u Busovači 27. Februara 2013. Članak Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Zorana Milića, osumnjičenog za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene 1993. godine na području Busovače.
Mladić: Svakodnevne civilne žrtve 27. Februara 2013. Članak Norveški major Thorbjorn Overgard posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da su civili u Sarajevu stradali od granata i snajperskih hitaca ispaljenih sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS).
Određen pritvor Kahri Vejzoviću 27. Februara 2013. Članak Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Kahri Vejzoviću, osumnjičenom za zločine nad civilima na području općine Kladanj.
Zelenika i ostali: Uspostavljanje HOS-a 27. Februara 2013. Članak Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je Edib Buljubašić bio u Dretelju 1992. godine, a da je Srećko Herceg obavljao funkciju načelnika Centra za obuku.
Karadžić: Propaganda o Velikoj Srbiji 26. Februara 2013. Članak Svjedočeći kao svjedok odbrane Radovana Karadžića, Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), negirao je da je stvaranje jedinstvene srpske države ili Velike Srbije bilo cilj srpskih lidera na Palama i u Beogradu.
Milisavljević i drugi: Seksualno zlostavljanje u podrumu 26. Februara 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u Višegradu, svjedok Tužilaštva je kazao kako ga je u podrumu policijske stanice seksualno zlostavljao optuženi Predrag Milisavljević.