Članak

Uhapšen osumnjičeni za zločin u Busovači

27. Februara 2013.13:16
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Zorana Milića, osumnjičenog za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene 1993. godine na području Busovače.

This post is also available in: English

Milić, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osumnjičen je da je učestvovao u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti, zlostavljanju civila i uništavanju njihove imovine.

Prema informacijama iz Tužilaštva BiH, Milić je sa Zoranom Marinićem, protiv kojeg je 10. januara ove godine potvrđena optužnica, saizvršilac ratnog zločina.

Osumnjičeni Milić će u zakonskom roku biti saslušan u Tužilaštvu BiH, nakon čega će se odlučiti da li će za njega biti predložen pritvor.

Tužilaštvo BiH optužilo je Marinića da je, zajedno s još nekim vojnicima, u noćnim satima 26. aprila 1993. sudjelovao u ranjavanju i ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti.

“U ovom napadu ubijeni su 85-godišnjak koji je bio težak invalid i još jedan muškarac, a od posljedica ranjavanja nakon nekoliko sati umro je 16-godišnji mladić, te dva dana kasnije i mlada djevojka”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English