Članak

Mladić: Svakodnevne civilne žrtve

27. Februara 2013.00:00
Norveški major Thorbjorn Overgard posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da su civili u Sarajevu stradali od granata i snajperskih hitaca ispaljenih sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Overgard, bivši posmatrač Ujedinjenih nacija (UN), kazao je da je u sarajevskom naselju Hrasnica od oktobra 1994. do maja 1995. “bilo žrtava skoro svakog dana”.

Prema procjeni svjedoka, u incidentima koje je istraživao stradalo je “između 30 i 40 civila”, među kojima su bila i dva mala djeteta, ubijena 17. novembra 1994. godine.

Istrage u kojima je Overgard učestvovao pokazale su, kako je rekao, da je izvor vatre bio na položajima VRS-a na Ilidži i u Lukavici.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem. Njemu se sudi i za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Overgard je potvrdio da je u Hrasnici bila komanda Četvrte motorizovane brigade Armije BiH (ABiH), ali je dodao da ona nije bila u centru naselja, koji je bio najčešće na meti VRS-a.

Svjedok je izjavio i da je bio očevidac da je VRS ispaljivala modifikovane avio-bombe na civilne objekte u Hrasnici. Naznačio je da je takva bomba 7. aprila 1995. ubila jednu ženu i ranila druge civile.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića, Overgard je, međutim, potvrdio da je u kući razorenoj tom eksplozijom vidio osobu u vojnim pantalonama i čizmama kako nepomično leži.

Na sugestiju branioca, svjedok je izjavio i da nije vidio ženu koja je stradala u eksploziji i da je to čuo idućeg dana. Kazao je i da je tačno da su pripadnici ABiH primorali posmatrače UN-a da napuste mjesto incidenta.

Tvrdnju branioca Stojanovića da je komanda brigade ABiH bila u školi blizu kuće koju je modifikovana avio-bomba pogodila, Overgard nije mogao da potvrdi. Prihvatio je da je komanda bila u civilnom objektu u kojem “nije bilo civila”.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u srijedu, 27. februara.

R.M.

This post is also available in: English