Članak

Bez saznanja o vojnicima u srebreničkim grobnicama

11. Jula 2013.00:00
Unakrsno ispitujući svjedoka Optužbe Deana Manninga, Odbrana Ratka Mladića sugerisala je da su u masovnim grobnicama sa žrtvama iz Srebrenice bila pokopana i tijela bošnjačkih vojnika palih u borbama oko enklave.

This post is also available in: English

Manning, koji je kao istražitelj koordinirao istragu Haškog tužilaštva o tim grobnicama, ostao je pri iskazu da obiman dokazni materijal potvrđuje da je velika većina ekshumiranih žrtava bila strijeljana, a ne ubijena u borbama.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice u danima nakon što su srpske snage 11. jula 1995. godine zauzele tu “zaštićenu zonu” Ujedinjenih nacija (UN).

Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Pozivajući se na dokumente UN-a, Mladićev branilac Dragan Ivetić ustvrdio je da je iz kolone bošnjačkih muškaraca koji su pokušali da se iz Srebrenice šumom probiju ka Tuzli, poginulo njih oko 3.000, sugerišući da su neka od tih tijela pokopana u masovne grobnice.

“O tome nismo pronašli dokaze. Vjerujem da su tijela mnogih koji su poginuli ostavljena na tlu da se raspadnu”, odgovorio je Manning, uz napomenu da se nije bavio istragom o poginulim Bošnjacima iz kolone. 

Na sugestiju Mladićevog advokata da su sve sekundarne grobnice bile u krugu od pet kilometara od pravca proboja kolone, Manning je odgovorio da to ne može potvrditi, ali da su grobnice pronađene u zabačenom području, gdje “nije bilo tragova borbi”.

Svjedok je potvrdio da na određenom broju posmrtnih ostataka nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti. “Ali, kada pronađete ruku obmotanu žicom, bez tijela, postoji jaka sugestija da ta osoba nije poginula u borbi”, pojasnio je Manning.

Upitan da li želi da Mladića vidi osuđenog za ubistva u Srebrenici, Manning je odgovorio da privatno smatra da postoji dovoljno dokaza Mladićeve krivice, ali da to nije uticalo na njegovu nepristrasnost tokom istrage i svjedočenja.

Poslije Manninga, tužioci su pred haške sudije izveli svog sljedećeg svjedoka, koji iskaz daje na zatvorenoj sjednici. 

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u petak, 12. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English