Članak

Naredne sedmice izjašnjenje o krivici za zločine na Igmanu

12. Jula 2013.00:00
Sljedeće sedmice pred Sudom BiH će se Nedžad Hodžić i Dževad Salčin izjasniti o krivici za zločine počinjene na području Igmana 1993. godine.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Hodžić i Salčin su, kao pripadnici jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), počinili zločine nad zarobljenicima srpske nacionalnosti iz logora “Silos” i “Krupa” (općina Hadžići), kao i žrtvama hrvatske nacionalnosti iz logora “Musala” u Konjicu. Ročište je zakazano za ponedjeljak, 15. juli.

U utorak, 16. jula, Odbrana Edina Džeke, optuženog za zločine u Trusini kraj Konjica, počet će sa izvođenjem svojih dokaza.

Dokazni postupak Odbrane na suđenju Ivi i Veselku Ragužu, koji se terete za zločine u logoru “Dretelj” kraj Čapljine, bit će nastavljen u petak, 19. jula, a u utorak i petak bit će pozvani novi svjedoci Odbrane Najdana Mlađenovića i Save Živkovića, optuženih za zločin počinjen u Bratuncu.

U ponedjeljak će se nastaviti suđenje za zločin u Trusini kod Konjica, za šta se terete Mensur Memić, Dževad Salčin, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić, Senad Hakalović i Zulfikar Ališpago, bivši pripadnici odreda “Zulfikar” ABiH.

Dan kasnije se nastavlja suđenje Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću za zločin u Višegradu.

U srijedu, 17. jula, bit će nastavljeno suđenje Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen nad Srebreničanima u julu 1995. godine, dok će se suđenje Branku Vlači za zločine počinjene u vogošćanskim logorima nastaviti u srijedu i petak.

Za četvrtak, 18. juli, zakazan je nastavak suđenja Zoranu Mariniću i Zoranu Miliću, okrivljenim za zločine na području Busovače. Istog dana, kao i u petak, nastavlja se suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, koji se terete za zločine počinjene na području Hadžića.

Suđenje Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili za zločine u kasarni “Viktor Bubanj” bit će nastavljeno u petak, 19. jula.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English