Članak

Počelo suđenje Frani Vuliću

12. Jula 2013.00:00
Čitanjem optužnice i saslušanjem prve dvojice svjedoka, pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje Frani Vuliću za zločine nad civilima počinjene 1993. godine u logoru Dretelj, u blizini Čapljine.

This post is also available in: English

Svjedok Almir Duvnjak je kazao da je u ljeto 1993. godine njegov otac Omer uhapšen u porodičnoj kući u Prozoru i zatvoren u logor Dretelj.  

“Sjećam se da je tada Hrvatsko vijeće obrane (HVO) hapsilo sve vojno sposobne Bošnjake. Nisam tada znao gdje mi je otac, ali prilikom prvih izlazaka logoraša sam saznao da je moga oca, te Hasana i Izeta Duvnjaka, ubio jedan vojnik. To su mi rekle i osobe A i B”, prisjetio se Almir Duvnjak.  

Braniteljica optuženog Frane Vulića upitala je svjedoka da li su mu osobe A i B kazale koliko je hitaca vojnik ispalio kroz prozor. Svjedok je odgovorio da su mu samo rekli da je ubijen, na što je braniteljica predočila iskaz koji je svjedok dao 2011. godine tokom istrage, a u kojem je naveo da mu je kazano da je bilo ispaljeno nekoliko hitaca. 

“Nisam rekao ‘jedan hitac’. Ako je pucano, onda je moralo biti nekoliko hitaca”, istakao je svjedok. 

Frano Vulić, bivši pripadnik Vojne policije HVO-a u Čapljini, optužen je da je 14. jula 1993. godine, kroz prozor hangara u logoru Dretelj pucao u trojicu zatočenih Bošnjaka te ih ubio. 

Drugi svjedok, Admir Duvnjak, rekao je da se sjeća kada su počela hapšenja Bošnjaka u Prozoru u ljeto 1993. godine, ali ne baš i svega šta se dešavalo. 

“Sjećam se nekih stvari. Tada sam imao deset godina, bilo je ljeto, igrali smo se vani. Došli su vojnici. Počeli su hapsiti Bošnjake. Majka mi je ispričala da su mi uhapsili oca, ne tog dana, pošto nije tada bio u kući, nego nakon nekog vremena”, rekao je Admir Duvnjak. 

Kasnije je saznao da su mu otac i dva rođaka ranjeni. 

Na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća Slavka Pavlovića da li je saznao da su ranjeni ili mrtvi, svjedok je odgovorio: “Ne znam tada, ali kada su izašli ljudi iz logora Dretelj, od osoba A i C sam saznao da su babo i Izet odmah ubijeni, a Hasan ranjen.” 

Naredno ročište zakazano je za 16. septembar ove godine.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English