Vijesti


Početak suđenja 21. marta 8. Marta 2013. Članak Suđenje Dragomiru Soldatu, Velemiru Đuriću i Zoranu Babiću za zločine u Prijedoru počet će 21.marta, rečeno je na statusnoj konferenciji.
Potraga za sinom 8. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u nekadašnjoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Tužilaštva ispričao je kako je pokušavao spasiti sina koji je tamo bio zatvoren i kako je ubrzo saznao da je ubijen.
Zatražena blaža kazna 8. Marta 2013. Članak Odbrana Ivana Jakovljevića, koji je pred Kantonalnim sudom u Mostaru osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u Prozoru, zatražila je obnavljanje suđenja ili smanjenje kazne.
Istraga protiv Miroslava Krajišnika i dalje traje 8. Marta 2013. Članak Tužilaštvo BiH i dalje vodi istragu protiv Miroslava Krajišnika, koji je bio uhapšen prije više od godinu zbog sumnje da je počinio zločine na području Sarajeva.
Neprestana tuča 8. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u logoru Batković, svjedok Optužbe se prisjetio kako je premlaćivan tokom zatočeništva u ljeto 1992. godine.
Predaje i incidenti 8. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Dejanu Radojkoviću, optuženom za zločin u Srebrenici, pred Okružnim sudom u Bijeljini pročitan je iskaz Siniše Renovice dat Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2008. godine.
Svjedoci će ipak biti pozvani 8. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Moniki Karan-Ilić za zločine u Brčkom, Vijeće Osnovnog suda Brčko Distrikta odbilo je prijedlog Tužilaštva da budu pročitane izjave još tri svjedoka Optužbe.
Šamaranje zatvorenika 7. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, dva svjedoka Optužbe su kazali da su tokom zarobljeništva u Gornjem Rahiću (opština Brčko), vidjeli da su optuženi šamarali zarobljenike srpske nacionalnosti.
Potvrđena optužnica protiv Fahrudina Alića 7. Marta 2013. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Fahrudina Alića, bivšeg pripadnika Vojne policije Teritorijalne odbrane BiH, koja ga tereti da je 1992. godine učestvovao u zločinima u kasarni “Viktor Bubanj”.
Odbrana traži blažu kaznu 7. Marta 2013. Članak Odbrana Stipe Krište zatražila je od Vrhovnog suda FBiH da smanji kaznu optuženom za zločin počinjen u Gornjem Vakufu, čemu se usprotivila Optužba smatrajući da je kazna adekvatna počinjenom djelu.