Vijesti


Trećina ubijenih starija od 60 godina 5. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u opštini Prozor, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da se na ovom području i dalje traga za 52 osobe, dok je njih 91 do sada ekshumirano. Sve osobe ubijene su ili nestale tokom 1993. godine.
Zdravlje preče od sudske obaveze 5. Aprila 2013. Članak General u penziji Vojske Republike Srpske (VRS) Radislav Krstić izjasnio se da nije kriv za nepoštovanje suda, za koje je optužen zato što je, uprskos obavezujućem nalogu suda, odbio da svjedoči u odbranu bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana
Izvinjenje silovanim u Foči 5. Aprila 2013. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, ratni predsjednik opštinske vlade u Foči Radoijca Mlađenović izvinio se žrtvama silovanja koja su u tom gradu 1992. počinili pripadnici srpskih snaga.
Nesposoban za suđenje 5. Aprila 2013. Članak Na suđenju Milanu Markoviću za zločine na području Sokoca, vještak sudske medicine kazao je da optuženi nije sposoban pratiti suđenje.
Određene mjere zabrane 5. Aprila 2013. Članak Sud BiH odredio je mjere zabrane osmorici nekadašnjih pripadnika policije i Teritorijalne odbrane (TO) koji su optuženi za zločine protiv civila u Kladnju počinjene 1992. i 1993. godine.
U petak presuda za zločine u Čajniču 5. Aprila 2013. Članak Sud BiH naredne sedmice izreći će presudu Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločin u Čajniču 1992. godine.
Dobrovoljni prilozi 5. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja Miroslavu Pijunoviću zvanom Piko za zločin počinjen protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića, svjedok Odbrane Milan Savić je govorio o ulozi optuženog u prikupljanju novca od građana Teslića.
Odgođeno izjašnjenje o krivici Marka Miloša 5. Aprila 2013. Članak Okružni sud u Doboju odgodio je izjašnjenje o krivici Marka Miloša, koji se tereti za zločine nad civilima u Odžaku i Bosanskom Brodu, jer se optuženi nije pojavio pred sudom.
Prelomi rebara 5. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja braći Esadu i Dervišu Čavaliću za zločine u Derventi, sudski vještak Ljubomir Curkić je rekao da su prelomi rebara pronađeni na posmrtnim ostacima Blagoja Đuraša, koji je ubijen 1992. godine, mogli nastati prije ili poslije smrti.
Stvoriti uslove za reviziju presude 5. Aprila 2013. Članak Pripremiti nove dokaze, predstaviti nove činjenice i krenuti u reviziju presude Međunarodnog suda pravde u predmetu BiH protiv Srbije i Crne Gore, poruka je knjige “Međunarodni sud pravde – BiH protiv Srbije i Crne Gore”, čija je promocija održana na Prav