Članak

Prelomi rebara

5. Aprila 2013.00:00
U nastavku suđenja braći Esadu i Dervišu Čavaliću za zločine u Derventi, sudski vještak Ljubomir Curkić je rekao da su prelomi rebara pronađeni na posmrtnim ostacima Blagoja Đuraša, koji je ubijen 1992. godine, mogli nastati prije ili poslije smrti.

This post is also available in: English

Vještak Curkić je odgovarao na pitanja Odbrane jer na prethodnom ročištu, kada je saslušan kao svjedok Okružnog tužilaštva u Doboju, branioci optuženih nisu imali njegov nalaz.

Odgovarajući na pitanja Miodraga Stojanovića, branioca optuženog Derviša Čavalića, Curkić je rekao da se na osnovu sudskomedicinske dokumentacije skeletnih ostataka Blagoja Đuraša, ekshumiranih 2003. godine, “ne može izjasniti jesu li višestruki prelomi rebara nastali prije ili poslije smrti”.

Na pitanje jesu li te povrede mogle nastati djelovanjem drugih osoba, Curkić je odgovorio potvrdno.

“Prelomi rebara su teške tjelesne ozljede koje mogu da povrijede plućno krilo, srce i izazovu niz drugih komplikacija”, kazao je Curkić.

Prema optužnici Okružnog tužilaštva u Doboju, Esad i Derviš Čavalić su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u periodu od aprila do juna 1992. godine u logorima u zgradi Doma Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Derventi i vojnim hangarima Rabić kod Dervente mučili i nečovječno postupali prema civilima.

U optužnici je, između ostalog, navedeno da su optuženi 26. aprila 1992. godine u zgradi Doma JNA u Derventi tukli nogama i rukama jednog zatvorenika, kojeg su poslije toga u istoj prostoriji zaklali drugi pripadnici HVO-a.

Suđenje se nastavlja 21. maja.

Povezani članci

Arnes Grbešić


This post is also available in: English