Članak

Nesposoban za suđenje

5. Aprila 2013.00:00
Na suđenju Milanu Markoviću za zločine na području Sokoca, vještak sudske medicine kazao je da optuženi nije sposoban pratiti suđenje.

This post is also available in: English

Ratko Kovačević, neuropsihijatar koji je na zahtjev Odbrane sačinio i iznio nalaz i mišljenje o psihičkom stanju optuženog, izjavio je da on ima hronični posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), trajni poremećaj ličnosti i tešku depresiju.

“Zaključio sam da on nema procesnu sposobnost da razumije optužnicu, da prati glavni pretres i iznosi svoju odbranu (…) On nema sposobnost da razumije suštinu”, kazao je Kovačević.

Vještak je dodao da je optuženi 2006. godine pokušao izvršiti samoubistvo i da je mu je potrebno liječenje kako bi ga se spriječilo da to ponovo pokuša.

“Posebnu pažnju sam obratio na otpusno pismo Kliničkog centra u Istočnom Sarajevu, gdje je boravio nakon pokušaja suicida. Motornom testerom pokušao si je presijeći vrat, ali je testera djelovala na kost vilice”, kazao je Kovačević. 

Markovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Okružno tužilaštvo tereti da je od juna 1992. do marta 1993. godine premlaćivao i fizički zlostavljao zatvorene civile na području općine Sokolac.

Kako stoji u optužnici, Marković je u septembru 1992. u prostorijama stanice policije u Sokocu dvojicu zatvorenika pretukao metalnom šipkom i pendrekom.

Vještak je rekao da je utvrdio da je optuženi u vrijeme kada je su počinjena djela za koja ga se tereti u optužnici bio smanjeno uračunljiv.

Optužba je prigovorila nalazu i mišljenju ovog vještaka te zatražila da se izvrši dodatno vještačenje, što je Sudsko vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu prihvatilo. 

Nastavak suđenja bit će naknadno zakazan, nakon što bude urađeno dodatno neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog.

Albina Sorguč


This post is also available in: English