Vijesti


Svjedok čuo da je optuženi počinio ubistva 26. Aprila 2013. Članak Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je poslije rata čuo da je civile u kući Hilme Hegića u naselju Muhići (općina Sanski Most) ubio optuženi Predrag Prošić zvani Pedo.
Vejzović želi na slobodu uz jemstvo 25. Aprila 2013. Članak Odbrana Kahre Vejzovića, osumnjičenog za zločine na području općine Kladanj, predložila je Sudu BiH da njenom branjeniku ukine pritvor te da ga uz jemstvo pusti na slobodu.
Presuda Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači 7. maja 25. Aprila 2013. Članak Izricanje drugostepene presude Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači, optuženim za zločine u Bosanskoj Krupi, pomjereno je za 7. maj.
Loši uslovi u “Silosu” 25. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je prilikom njegovog dovođenja u logor “Silos” vidio optuženog Bećira Hujića, kojeg je tokom zatočeništva viđao sa spiskovima zarobljenika koji će ići n
Zaprepaštenje zbog protjerivanja Muslimana 25. Aprila 2013. Članak Bivši mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) Jasushi Akashi kazao je na suđenju Radovanu Karadžiću, da je, po ocjeni UNHCR-a, većina Muslimana željela da ode iz srebreničke enklave, koju je u julu 1995. zauzela Vojska Republike Srpske (VRS).
Prijetnje i provokacije Mladića 25. Aprila 2013. Članak Na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Optužbe Leendert van Duijn izjavio je da mu je srpski oficir, u danima poslije zauzimanja Srebrenice u julu 1995. godine, rekao da zarobljenim Bošnjacima oduzeti lični dokumenti “više neće trebati”.
Protest žrtava torture ispred Parlamenta BiH 24. Aprila 2013. Članak Predstavnici nekoliko udruženja žrtava održali su mirni protest pred zgradom Parlamenta BiH, kako bi izrazili nezadovoljstvo odlaganjima usvajanja državnog zakona o žrtvama torture.
Vatra i pucnji u Sijekovcu 24. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja Zemiru Kovačeviću, svjedok Državnog tužilaštva prisjetio se kako je čuo pucnje i vidio kako gore srpske kuće u Sijekovcu krajem marta 1992. godine.
Odbijeno naređenje komandanta 24. Aprila 2013. Članak Na suđenju za genocid nad Srebreničanima kod sela Petkovci (općina Zvornik), svjedok Optužbe je izjavio da je odbio naređenje optuženog Ostoje Stanišića jer je mislio da treba obezbjeđivati školu u kojoj su bili zarobljenici.
Bez saznanja o odvođenju u logore 24. Aprila 2013. Članak Prvi svjedoci Odbrane na suđenju za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine potvrdili su pred Sudom BiH da Četvrta bojna brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nije imala nikakve ingerencije nad Koštanom bolnicom u Stocu, te Osnovnom