Članak

Vatra i pucnji u Sijekovcu

24. Aprila 2013.00:00
U nastavku suđenja Zemiru Kovačeviću, svjedok Državnog tužilaštva prisjetio se kako je čuo pucnje i vidio kako gore srpske kuće u Sijekovcu krajem marta 1992. godine.

This post is also available in: English

Petar Čerić je kazao da je do 20. marta 1992. godine odlazio na posao na gradilište pri rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, ali da su ga tog dana naoružani vojnici u maskirnim uniformama zaustavili na barikadi u blizini Sijekovca i zabranili mu da prođe.

Čerić je, kako je ispričao, nekoliko dana kasnije u svom domu začuo pucnjavu iz Traktorske ulice, koja je bila udaljena oko jedan kilometar. 

“Nisam ništa čuo prije nego što je počela pucnjava. To je bilo predveče. Čulo se pješadijsko naoružanje i vidio sam plamen i vatru. Mislio sam da gori garaža jedne firme, ali to nije bilo tačno, gorjele su srpske kuće”, rekao je Čerić.

Čerić je kazao da je narednog dana saznao da su neki mještani sela ubijeni, ali da mu nije poznato ko je učestvovao u ubistvima. On je dodao da jedina saznanja o tome ima iz televizijskih izvještaja. 

Zemir Kovačević je optužen da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u martu 1992. godine počinio zločine nad srpskim civilima u selu Sijekovac.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na selo, gdje je, zajedno s drugim osobama, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvero djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Čerić je svjedočio i da je početkom maja 1992. godine odveden s bratom na obližnje brdo Kričanovo na kopanje rovova.

“Došli su vojni policajci po nas. Rekli da uzmemo motike i alat i ukrcani smo na kamion. Kada smo došli na Kričanovo, rekli su da kanale kopamo”, ispričao je Čerić i dodao da je tom prilikom pucano na civile koji su kopali rovove.

Prema svjedoku, 19. augusta 1992. odveden je u logor, gdje je ostao do sredine novembra te godine. 

Kovačević je optužen da je tokom 1992. godine učestvovao u nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju i uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti.

Čerić je rekao da ne poznaje optuženog Zemira Kovačevića. 

Suđenje će biti nastavljeno 8. maja ove godine, kada će Tužilaštvo BiH pozvati dvojicu zaštićenih svjedoka.

Denis Džidić


This post is also available in: English