Članak

Vejzović želi na slobodu uz jemstvo

25. Aprila 2013.00:00
Odbrana Kahre Vejzovića, osumnjičenog za zločine na području općine Kladanj, predložila je Sudu BiH da njenom branjeniku ukine pritvor te da ga uz jemstvo pusti na slobodu.

This post is also available in: English

Rifat Kolić, branilac osumnjičenog, priložio je Državnom sudu dokumentaciju prema kojoj se kao jemstvo predlaže Vejzovićeva kuća i zemlja u selo Tarevo (općina Kladanj), koja je procijenjena na 93.000 KM.

“Uz jemstvo, mi smo spremni da Sud BiH odredi mjere zabrane i to tri najteže – dakle, oduzimanje putnih isprava, stalna javljanja policiji i zabranu sastajanja s osobama koje se dovode u vezu s predmetom”, rekao je Kolić.

Tužilaštvo BiH se usprotivilo ovom prijedlogu, istaknuvši da je nalaz sudskog vještaka o procjeni imovine “nerazumljiv, nepouzdan i neobjektivan”.

“U nalazu se jasno vidi da je procjena vrijednosti imovine vršena na način da su sabrane površine donjeg sprata, koji je uslovan, i gornja dva, koji samo imaju pregradne zidove. Ispada kao da za cijenu nije značajno da li je prostor useljiv. Ovaj objekat bi vrijedio ovoliko da se nalazi u Sarajevu, ali ne u selu Tarovo”, rekao je tužilac Dragan Čorlija.

Državno tužilaštvo sumnjiči Kahru Vejzovića da je od juna do septembra 1992. i u januaru 1993. godine mučio civile srpske nacionalnosti na području općine Kladanj.

On je osumnjičen da je kao pripadnik rezervnog sastava Stanice policije Stupari, sam ili zajedno s drugim pripadnicima ove stanice, mučio srpske civile koji su zatočeni u zgradama prosvjetnih radnika i staroj Mjesnoj kancelariji u Stuparima, u općini Kladanj.

Vejzović je uhapšen krajem februara ove godine, nakon čega mu je Sud BiH odredio pritvor zbog mogućnosti bjekstva, imajući u vidu da živi u Finskoj, gdje ima dozvolu za stalni boravak i rad.

Sud BiH će odluku o prijedlogu Odbrane donijeti naknadno.

Denis Džidić


This post is also available in: English