Članak

Protest žrtava torture ispred Parlamenta BiH

24. Aprila 2013.00:00
Predstavnici nekoliko udruženja žrtava održali su mirni protest pred zgradom Parlamenta BiH, kako bi izrazili nezadovoljstvo odlaganjima usvajanja državnog zakona o žrtvama torture.

This post is also available in: English

Desetak predstavnika bošnjačkih, hrvatskih i srpskih udruženja učestvovalo je u protestu koji je organiziran nakon što je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice najavilo da će, uprkos činjenici da već postoji spreman tekst zakona, uskoro započeti rad na novom prijedlogu zakona o žrtvama torture u BiH.

Jedan od organizatora protesta ispred Saveza logoraša BiH, Murat Tahirović je za BIRN izjavio da je ideja bila da se održi simbolički protest na način da se učesnici vežu lancima, kako bi pokazali da ih “Ministarstvo još muči”.

“Rečeno nam je da nije dozvoljeno unijeti lance unutar zgrade Parlamenta, tako da smo ih ostavili, a onda smo unutra improvizirali i povezali ruke sopstvenim kaišima. Nakon toga su nam rekli da moramo napustiti objekat jer je naše ponašanje nedolično”, naveo je Tahirović.

On je izrazio nezadovoljstvo najavama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da će ponovo početi rad na tekstu zakona o žrtvama torture, uprkos činjenici da je prethodni tekst prošle godine usaglašen sa Ministarstvom.

“Na posljednjem sastanku sa Ministarstvom rečeno nam je da će uskoro prijedlog zakona ići na usvajanje, a danas nam je rečeno da će se raditi novi nacrt zakona. Slobodno mogu reći da je to bezobrazno”, kazao je Tahirović.

Zakon o žrtvama torture bi trebao regulirati besplatno zdravstveno osiguranje za žrtve torture i formiranje fonda za reparaciju žrtava.

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice nisu mogli dati bilo kakav komentar na ovaj protest.

Prijedlog zakona o pravima žrtava torture napravljen je u sklopu projekta “Mreža – Zajedno protiv torture”, čiji su dio svi učesnici protesta održanog u srijedu.

Denis Džidić


This post is also available in: English