Suđenje

Dujmović: Iznošenje završnih riječi početkom juna

11. Maja 2023.15:57
Saslušanjem dodatnog svjedoka sarajevskog Kantonalnog tužilaštva u predmetu protiv bivše federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović, optužene za zloupotrebu položaja, okončan je dokazni postupak i zakazano iznošenje završnih riječi.
Zora Dujmović sa braniocima. Foto: BIRN BiH

Edita Kalajdžić, sekretar Vlade Federacije,  kazala je da je na ovoj poziciji od oktobra 2011. godine, te da je Generalni sekretarijat do 2022. godine bio zadužen za zaključivanje radnog odnosa ministara.

“Prilikom zaposlenja potrebno je donijeti određenu dokumentaciju”, kazala je Kalajdžić, navodeći da se ministre koji su stupili na dužnost o tome pismeno obavijesti.

Ona je kazala da se tako postupilo i 2015. godine kada je imenovana Vlada, te potvrdila svoj potpis na aktu od 1. aprila 2015. godine koji je bio upućen optuženoj Dujmović.

Kalajdžić je kazala da nije bila autor tog akta, već njeni saradnici, te navela da je njime tadašnja ministrica obaviještena o dokumentima koje je potrebno da dostavi. Dodala je da postoje tri načina slanja dokumenata – faksom, poštom i lično.

Kalajdžić je potvrdila da potpis na ovom aktu od 2. aprila 2015. godine podrazumijeva da je akt i uručen, dodajući da je Dujmović uredno dostavila dokumentaciju za spis.

Svjedokinja je, odgovarajući na pitanja Davora Martinovića, branioca bivše ministrice, kazala da je ovaj akt sačinio Sekretarijat u ime Vlade, te da ona nije zadužena za dostavu, već osobe zaposlene u pisarni.

Navela je da je “nemoguće imati saznanje o specifičnom dokumentu”, dodajući da, kada se akt vrati, to znači da nije dostavljen.

Kalajdžić je kazala da joj nije poznata procedura protokola u Ministarstvu kulture i sporta, ni da li sve što dođe u Ministarstvo mora imati prijemni pečat.

Ona je navela kako savjetnici dokumentaciju dostavljaju u personalnu službu nadležnog ministarstva, te da ugovor sačinjava državni službenik, navodeći da joj je materija oko savjetnika Zore Dujmović poznata iz medija.

Dujmović je optužena da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije, zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva, na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja.

Današnjim svjedočenjem okončan je dokazni postupak, te zakazano iznošenje završnih riječi za 2. juni.

Odbrana je prilikom zakazivanja termina završnih riječi navela da je ovo saslušanje bilo irelevantno, te da ne razumije zbog čega Tužilaštvo nije spremilo završnu riječ, s obzirom na to da se predmet vodio na osnovu njihovih dokaza.

Nermina Kuloglija-Zolj