Suđenje

Raković i Čakić: Kao predsjednik komisije “dobio” određeni broj ljudi

6. Jula 2023.13:42
Na suđenju za primanje i davanje mita za zaposlenje u Graničnoj policiji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prezentovalo je snimak tajnog praćenja i snimanja jednog od susreta.
Sud BiH i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Melis Fišo objasnio je kako je počela istraga u ovom predmetu i koje su metode korištene u prikupljanju dokaza.

“Do formiranja predmeta je došlo krajem avgusta 2021. Iz dva nezavisna izvora smo dobili informacije da im traže novac za prijem u Graničnu policiju”, kazao je Fišo.

On je ispričao da su obavljeni razgovori s tim osobama – Subhadom Šarićem i Elminom Hasićem, te preduzete posebne istražne radnje.

Fišo je kazao da je u jednom slučaju novac tražio Ensar Salčinović a u drugom Kenit Čakić, a sve je upućivalo na to da iza svega  stoji Rejhan Ranković, kao predsjednik komisije za prijem.

On je rekao da je simuliran otkup novca.

“Čakić je primio dva puta po 10.000 maraka. Čakić predaje Rakoviću s još jednim dijelom, kako će se ispostaviti, za prijem njegovog brata”, kazao je.

Fišo je rekao da u drugom slučaju nije obavljena primopredaja novca zbog sticaja okolnosti i jer je SIPA morala zaustaviti  Rakovića kada je krenuo s primljenim novcem iz prvog slučaja.

Raković i Čakić su optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te primanje dara i drugih oblika koristi, odnosno da su zahtijevali i primali novac od kandidata koji su aplicirali za posao u Graničnoj policiji.

S njima je bio optužen i Ensar Salčinović koji je, po sporazumu, osuđen na godinu zatvora.

U sudnici je prezentovan snimak susreta Šarića i Čakića u Novom Travniku, gdje su u jednom ugostiteljskom objektu razgovarali o intervjuu za posao koji je toga dana imao Šarić, a koji je bio u ulozi informanta.

Na snimku se čuje kako Šarić govori koja je pitanja imao na intervjuu, te spominju i druge kandidate, kao i granične prelaze. Šarić izražava sumnju da li će dogovor biti ispoštovan.

“Volio bih da ga sad nazoveš… da znam na čemu sam”, govori Šarić.

Čakić mu govori da je “on”, kao predsjednik komisije, dobio određeni broj svojih ljudi. Kaže da “on” nije član stranke, da je “Galićev Bošnjak”.

Čakić spominje i zamjenika iz Stranke demokratske akcije (SDA), te kako je SDA poslala svoj spisak, a da je taj zamjenik napravio svoj.

Šarić govori da je 20.000 pretjeran iznos a nije posao inspektora, na šta mu Čakić kaže da je za inspektora 30.000, ali misli da će u njegovom slušaju biti 15.000.

Čakić mu govori da je sve na njemu i lično mu savjetuje da sad ne daje ništa.

“Za 20 dana će se sve znati… Možda će reći pošalji sve… Ja ti kažem, ovo ti je ulazna karta”, navodi Čakić, koji u razgovoru ističe da on od toga nema ništa. Kaže i da ima kanale kojima šalje novac.

Svi dijelovi razgovora se nisu jasno čuli jer je susret bio u objektu u kojem je puštena muzika.

Odbrana Rakovića je kazala da će u pisanom obliku podnijeti prigovore na emitovani snimak. Čakićev branilac Damir Katica je prokomentirao da se na snimku čuje da je informator dobro instruisan i navodi njegovog branjenika da uzme novac.

“Moj branjenik govori: ‘Ja mislim, ne znam, nisam siguran… Moj ti je savjet da ništa ne daješ'”, kazao je Katica.

Emitovanje snimaka Tužilaštvo će nastaviti 10. avgusta.

Marija Taušan