Vijest

Ristaniću potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Brčkom

6. Jula 2023.14:20
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom je Đorđe Ristanić, nekadašanji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, oslobođen optužbi za zločine počinjene u ovom gradu 1992. godine.

This post is also available in: English

Đorđe Ristanić. Foto: BIRN BiH

Iz Suda BiH je saopšteno da je Apelaciono vijeće, kao nesonovanu, odbilo žalbu Državnog tužilaštva, koje je tražilo da se prvostepena presuda preinači ili odredi novo suđenje.

Presudom je Ristanić oslobođen da je počinio zločin protiv čovječnosti u periodu od aprila do decembra 1992., u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Brčkog, znajući za napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada sa diskriminatorskom namjerom.

Ristanić je prvostepenom presudom od septembra prošle godine oslobođen po 11 tačaka optužnice , a Vijeće je tada utvrdilo da se njegovo ime spominje samo u preambuli optužnice, a ne i u činjeničnim opisima tačaka.

Nije dokazano da je Ristanić u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Brčko, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, izvršio progon stanovništva.

U obrazloženju prvostepene presude, Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo BiH nije van svake razumne sumnje dokazalo da su radnje optuženog predstavljale dio širokog i sistematičnog napada, kao i da nema sumnje da su se opisi iz tačaka optužnice zaista desili, ali nema dokaza da je Ristanić mogao predvidjeti da će doći do ovih događaja, niti je imao kontrolu nad direktnim počiniocima.

U optužnici je navedeno da je nesrpsko stanovništvo bilo lišeno slobode te zatvarano na različitim lokacijama, između ostalog u Drvenoj džamiji, prostorijama Sekretarijata unutrašnjih poslova i Doma zdravlja, u hotelu “Posavina”, prostorijama preduzeća “Laser”, Uprave “Luke Brčko” i drugim, gdje su bili premlaćivani, mučeni, silovani, ubijani, a neke osobe se još uvijek vode kao nestale.

Žalba protiv ove presude nije dozvoljena.

Nino Bilajac


This post is also available in: English