Vijest

S konferencije “Kolektivno sjećanje Srebrenice” pozivi na kažnjavanje negiranja genocida

10. Jula 2023.12:48
Sjećanje na genocid, ali i njegovo obilježavanje te kažnjavanje onih koji ga negiraju, obaveza je cjelokupne međunarodne zajednice, zbog prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti, poručili su učesnici konferencije “Kolektivno sjećanje Srebrenice”.
Konferencija “Kolektivno sjećanje Srebrenice”. Foto: BIRN BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je kazao da je ova konferencija, koja se održava u Memorijalnom centru Srebrenica, veliki znak svima onima koji žele bolju budućnost da ne smiju negirati genocid i zanemariti sve ono što se desilo ovdje, poručujući da je šokantno da se i nakon 28 godina nisu pronašli zajednički stavovi o dešavanjima u prošlosti.

“Ono što se dogodilo ovdje zaista je užasno, i moram reći… već sutra i danas ću raditi na tome da svi oni koji negiraju genocid i koji nastavljaju tim putem, da se protiv njih poduzmu pravne radnje i da se krivično gone”, kazao je Schmidt i dodao da će od sutra s njim u delegaciji biti i glavni tužilac Bavarske sa svojim kolegama koji rade na slučajevima negiranja holokausta i govora mržnje, kako bi pomogli i pronašli najbolji način rada u BiH protiv osoba koje negiraju genocid.

Schmidt je rekao da je neophodno ojačati rad Memorijalnog centra, naročito zbog mlađih generacija kako bi se upoznale s kršenjem ljudskih prava i da se takvi postupci ne bi ponavljali u budućnosti, ali i kako bi žrtvama vratili dostojanstvo i poštovanje koje zaslužuju.

“Moramo osigurati da se svi oni koji ovdje borave osjećaju dobro. To se posebno odnosi na porodice žrtava, prema kojima se često na ružan način postupa, odnosno koje se veoma često vrijeđaju na vrlo neprihvatljiv način”, poručio je Schmidt.

Konferenciju je Memorijalni centar Srebrenica realizovao u saradnji sa Svjetskim jevrejskim kongresom, Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP) i majkama Srebrenice povodom 28. godišnjice genocida.

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft kazao je kako mu je čast prisustvovati važnoj konferenciji u Memorijalnom centru, a u pogledu širenja poruke kojom se osuđuju negiranja genocida i ratne prošlosti.

“Možemo vidjeti da ukoliko se ne poduzme ništa, ukoliko se pusti da se mržnja i netrpeljivost i dalje razbuktavaju, možemo vidjeti kako užasne posljedice to može imati”, rekao je.

Rosensaft je poručio da je odgovornost očuvanja istine na svima, ali i na međunarodnoj zajednici, koja može kako spriječiti negiranja, tako osigurati očuvanje kulture sjećanja.

“Na međunarodnoj zajednici je obaveza da osigura da se u svakom slučaju genocid obilježava i da se pamti kako se ne bi nikada više ponovio i na svima nama je obaveza da ustrajemo na tome”, poručio je.

Slično mišljenje iznijela je i generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger, koja je kazala da je obaveza međunarodne zajednice da obilježava i pamti šta se desilo u Srebrenici.

“Od 1996. godine radimo na pronalaženju i identifikaciji nestalih osoba diljem regije, uključujući i Srebrenicu. Ono što se desilo ovdje jesu nepobitne činjenice i mi zajedno sa Institutom za nestale osobe i organima BiH radimo, kroz DNK analizu, na identifikaciji svih nestalih osoba, tako da nema apsolutno nikakve sumnje i da su naučno dokazani svi identiteti i svi nalazi koji su pronađeni ovdje”, rekla je.

Bomberger je kazala da su, od 8.000 nestalih Bošnjaka u Srebrenici, uz pomoć naučnih dokaza uspjeli identificirati 90 posto njih, što je pomoglo da protiv počinilaca bude pokrenuto 30 procesa kako u BiH, tako i pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Podsjetila je na problem pronalaska manjeg broja posmrtnih ostataka, zbog čega se brojne porodice ne odlučuju ukopati najmilije.

“Mnogi od njih su identificirani prije dosta vremena, međutim s obzirom na to da je korištena teška mehanizacija prilikom uklanjanja posmrtnih ostataka s jednog mjesta na više lokacija, tijela su bila toliko rasparčana da se porodice nisu usuđivale i čekali su da se pronađu svi dijelovi kako bi bili ukopani na dostojanstven način. To je samo dalje produžavalo njihovu patnju i bol koju osjećaju zbog svega što se dogodilo ovdje”, poručila je Bomberger.

Cjelodnevna konferencija posvećena kolektivnom sjećanju Srebrenice održava se uoči komemoracije i kolektivne dženaze za 30 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici.

Azra Husarić Omerović