Suđenje

Ademaj i ostali: Reprodukcija presretnutih telefonskih razgovora

10. Jula 2023.15:22
Na suđenju za korupciju u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, nastavljena je prezentacija dokaza Tužilaštva Kantona Sarajevo koji su sačinjeni iz snimljenih presretnutih telefonskih razgovora koje su vodili i optuženi.
Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Tužilac Feđa Fejzagić i inspektorica Federalne uprave policije (FUP) Jelena Imamović prezentirali su 12 telefonskih razgovora između optuženog Mirze Ademaja, Enesa Zijadića, Edine Busuladžić, Alzire Hota i dvojice vlasnika firmi.

U prva četiri kratka telefonska razgovora čuje se komunikacija između Ademaja i Zijadića, čiji je predmet ranije razdvojen u odnosu na ostale.

U razgovoru od 31. maja i 1. juna 2021. dogovaraju se za sastanak, a zatim je pušten razgovor od 1. juna 2021. između Zijadića i Miralema Sultanića zvanog Rale, vlasnika firme “Ram-prom” iz Konjica u vezi s predajom zapisnika.

Tužilac Fejzagić je potom krenuo pustiti i telefonski snimak od 30. aprila 2021., no Odbrana optužene Busuladžić je uložila prigovor koji sudija Dragan Vukajlović nije prihvatio.

Tužilaštvo je nastavilo s reprodukovanjem snimka u kojem se čuo razgovor između Zijadića i Sultanića, kod kojeg je taj dan bila inspekcija i koji je odmah potom pozvao Zijadića, a on telefon proslijedio Edini Busuladžić. Nakon toga njih dvojica nastavljaju razgovor.

“Počasti ih i daj im po 100 maraka“, čuje se kako Zijadić govori Sultaniću.

Istog dana u večernjim satima Zijadić zove Sultanića koji kaže da ima uticaja na inspektorice i da mu je “završio to danas“. Dodaje da su one “najgore inspektorice” i da su izvjesnog Nedžada, koji prodaje jaja, kaznile sa tri i po hiljade maraka.

Odbrana Busuladžić je konstatovala da inspektorice nikada nisu novac uzele, s čim se složio i tužilac Fejzić, uz napomenu da to nije dokazano ali su, posredstvom prijateljskih odnosa sa Zijadićem, zaobišle napisati kaznu Sultaniću.

Jedan od presretnutih razgovora, prema riječima tužioca, odnosi se na nepravilno postupanje inspektorica u vezi s nadzorom u još jednoj privatnoj firmi. U telefonskom razgovoru se čuje kako Busuladžić pita Zijadića da li je ta firma uredna, jer je čula da naplaćuju parking bez izdavanja računa. Zijadić joj odgovara da će joj objasniti sve kad se vide.

Istog dana u podnevnim satima Zijadić zove Busuladžić i prepričava: “Alzira ga nije htjela kazniti, ovo ti je radi Enesa“, čuje se na reprodukovanom snimku.

Tužilac Fejzagić je nakon puštanja snimka rekao da su nekoliko dana poslije bili drugi inspektori koji su na istom mjestu pronašli pet nepravilnosti.

Tužilaštvo je nakon toga reprodukovalo još jedan snimak od 25. maja 2021. godine u kojem Busuladžić telefonski razgovara s vlasnikom još jedne privatne firme.

Ademaj je optužen da je u svojstvu inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove sačinjavao zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez izlaska na teren i na osnovu fotografisane dokumentacije koja mu je, posredstvom trgovca Enesa Zijadića, dostavljana putem aplikacije Viber.

Edina Busuladžić i Alzira Hota su optužene da su prilikom kontrola propustile pravilno i potpuno utvrditi činjenično stanje u zapisnicima o inspekcijskom nadzoru pravnih lica.

Na idućem ročištu, koje je planirano za 10. august, biće saslušana dva svjedoka koja su vještačila mobitele optuženih.

Nino Bilajac