Vijesti


Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Hrasnici 11. Marta 2024. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je presudu kojom su Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib pravosnažno oslobođeni optužbi za zločine nad civilima u Hrasnici kod Sarajeva u drugoj polovini 1992. godine.
Decembar 2023. Odbijen prijedlog za mjere zabrane osuđenima za zločine u Bužimu 11. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je usmeni prijedlog Tužilaštva za određivanje mjera zabrane sedmorici bivših pripadnika Armije BiH koji su nepravosnažno osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.
Žrtve ratne torture u Republici Srpskoj uključene u poziv za banjsku rehabilitaciju 8. Marta 2024. Vijest Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom je data saglasnost za raspisivanje Projekta banjske rehabilitacije za ratne vojne invalide, članove porodica poginulih boraca i, po prvi put, žrtve ratne torture u ovom entitetu.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv Jovana Lipovca 7. Marta 2024. Vijest Viši sud u Beogradu donio je rješenje kojim je zbog smrti obustavljen postupak protiv Jovana Lipovca, kojem se sudilo za učešće u otmici 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima u februaru 1993. godine, saznaje Detektor.
Performans “Osmijeh stida” za jačanje marginaliziranih žena pogođenih sukobima 6. Marta 2024. Vijest Premijerom umjetničkog performansa “Osmijeh stida“ Ane Marije Tomić i panel–diskusijom upriličenom u Sarajevu povodom Međunarodnog dana žena, promovisan je inkluzivni i nediskriminatorni narativ o potrebama žena pogođenih sukobima, ali i drugim margalinaliziranim grupama za čije je traume neophodno iznalaziti nove metode izlječenja kroz umjetnost, kako bi njihov glas doprinio izgradnji mira i ravnopravnosti.
Potvrđena osuđujuća presuda za ubistvo civila u Ključu 6. Marta 2024. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom se Milenko Macanović osuđuje na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Ključu 1992. godine.
Nema budućnosti bez kvalitetnog suočavanja s prošlošću – poruka preživjelih sa izložbe “Lično“ 4. Marta 2024. Vijest Na izložbi portreta žrtava rata – heroja mira “Lično”, fotografa Velije Hasanbegovića, postavljenoj u holu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poručeno je da su žrtve – bez obzira s koje strane dolaze – iste, te da nema budućnosti bez kvalitetnog suočavanja s prošlošću.
Srbiji iz Haaga upućen predmet protiv Šešelja i ostalih 4. Marta 2024. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) uputio je Srbiji predmet protiv Vojislava Šešelja, Miljana Damjanovića, Miroljuba Ignjatovića te Ljiljane i Ognjena Mihajlovića, koji se terete za nepoštivanje suda.
Tražimo eksperta za izradu metodologije prikupljanja podataka za kreiranje baze djece nestale u ratu 28. Februara 2024. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) produžava javni natječaj za eksperta/eksperticu koji/koja će razviti metodologiju za prikupljanje podataka za izradu baze podataka nestale dece u ratu u BiH.
Odugovlačenje suđenja umanjuje nadu za pravdom porodica ubijenih u Štrpcima 27. Februara 2024. Vijest Trideset i jednu godinu nakon zločina u Štrpcima kod Višegrada još uvijek nisu osuđeni svi počinioci, a porodice ubijenih i nestalih putnika nezadovoljne su odugovlačenjem suđenja, kao i neadekvatnom memorijalizacijom i statusom civilnih žrtava rata u Srbiji.