Vijesti


Žrtvama ratne torture potreban novi rok za status u Republici Srpskoj 20. Februara 2024. Vijest Nevladine organizacije koje se bave zaštitom žrtava ratne torture upozorile su da rok do oktobra 2023., koji je zakonodavac u Republici Srpskoj ostavio za prijavu i traženje statusa žrtve, nije bio dovoljan.
Nanić i ostali: Izricanje presude početkom marta 20. Februara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će 4. marta, nakon osam godina suđenja, izreći prvostepenu presudu osmorici bivših pripadnika Armije BiH optuženih za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1994. i 1995. u Bužimu, potvrđeno je za Detektor.
Sud BiH decembar 2023. Sud BiH drugi put vratio optužnicu za zločine u Briševu na doradu 15. Februara 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ponovo je Državnom sudu dostavilo uređenu optužnicu protiv Veljka Brajića i drugih, koji se terete za zločine počinjene u Briševu kod Prijedora 1992. godine, kada je ubijena 61 osoba, a nekoliko žrtava silovano i seksualno zlostavljano, potvrđeno je za Detektor.
U Švedskoj uhapšen optuženi za zločine u Bosanskom Brodu 13. Februara 2024. Vijest Dedo Odobašić, kojeg optužnica dobojskog Okružnog javnog tužilaštva tereti za zločine počinjene 1992. u Bosanskom Brodu, uhapšen je po Interpolovoj potjernici u Švedskoj, nakon što se u više navrata nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji.
Ratka Mladića će u Haagu pregledati doktori iz Banje Luke 12. Februara 2024. Vijest Tim doktora Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka će otputovati u Haag kako bi pregledali nedavno operisanog Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini.
Valentin Ćorić odslužio zatvorsku kaznu 12. Februara 2024. Vijest Nekadašnji načelnik Uprave Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i ministar unutrašnjih poslova takozvane Herceg-Bosne Valentin Ćorić okončao je odsluženje kazne od 16 godina zatvora na prijevremenoj uslovnoj slobodi, saopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).
Potvrđena optužnica za zločine na području Zvornika 9. Februara 2024. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv četvorice bivših dužnosnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti u Zvorniku, koji se terete da su krajem maja i početkom juna 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo.
Potvrđena optužnica za zločine u Karakaju kod Zvornika 8. Februara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja 11 osoba tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika u proljeće 1992. godine.
Kordić Jure i ostali: Potvrđeno 16 godina zatvora za zločine u Mostaru 7. Februara 2024. Vijest Državni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom su trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jure Kordić, Dražan Lovrić i Nedžad Tinjak osuđeni na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Mostara 1993., dok su šestorica oslobođena krivnje.
Supruga Radovana Karadžića uložila žalbu zbog odluke o listi sankcija 7. Februara 2024. Vijest Supruga bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, osuđenog na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, žalila se sudu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jer je 42 mjeseca čekala na odluku kojom je odbijen njen zahtjev da je skinu s liste sankcija.