Vijesti


Performans “Osmijeh stida” za jačanje marginaliziranih žena pogođenih sukobima 6. Marta 2024. Vijest Premijerom umjetničkog performansa “Osmijeh stida“ Ane Marije Tomić i panel–diskusijom upriličenom u Sarajevu povodom Međunarodnog dana žena, promovisan je inkluzivni i nediskriminatorni narativ o potrebama žena pogođenih sukobima, ali i drugim margalinaliziranim grupama za čije je traume neophodno iznalaziti nove metode izlječenja kroz umjetnost, kako bi njihov glas doprinio izgradnji mira i ravnopravnosti.
Potvrđena osuđujuća presuda za ubistvo civila u Ključu 6. Marta 2024. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom se Milenko Macanović osuđuje na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Ključu 1992. godine.
Nema budućnosti bez kvalitetnog suočavanja s prošlošću – poruka preživjelih sa izložbe “Lično“ 4. Marta 2024. Vijest Na izložbi portreta žrtava rata – heroja mira “Lično”, fotografa Velije Hasanbegovića, postavljenoj u holu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poručeno je da su žrtve – bez obzira s koje strane dolaze – iste, te da nema budućnosti bez kvalitetnog suočavanja s prošlošću.
Srbiji iz Haaga upućen predmet protiv Šešelja i ostalih 4. Marta 2024. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) uputio je Srbiji predmet protiv Vojislava Šešelja, Miljana Damjanovića, Miroljuba Ignjatovića te Ljiljane i Ognjena Mihajlovića, koji se terete za nepoštivanje suda.
Tražimo eksperta za izradu metodologije prikupljanja podataka za kreiranje baze djece nestale u ratu 28. Februara 2024. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) produžava javni natječaj za eksperta/eksperticu koji/koja će razviti metodologiju za prikupljanje podataka za izradu baze podataka nestale dece u ratu u BiH.
Odugovlačenje suđenja umanjuje nadu za pravdom porodica ubijenih u Štrpcima 27. Februara 2024. Vijest Trideset i jednu godinu nakon zločina u Štrpcima kod Višegrada još uvijek nisu osuđeni svi počinioci, a porodice ubijenih i nestalih putnika nezadovoljne su odugovlačenjem suđenja, kao i neadekvatnom memorijalizacijom i statusom civilnih žrtava rata u Srbiji.
BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Zašto predlaganje Momira Talića za Ključ grada Banjaluke nije krivično djelo 26. Februara 2024. Vijest Banjalučki Gradski odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio je da ovogodišnji Ključ grada, s poveljom “Počasni građanin grada Banjaluke”, posthumno bude dodijeljen Momiru Taliću, haškom optuženiku koji je preminuo prije nego je suđenje okončano. BIRN BiH objašnjava zbog čega se ovime ne krše zabrane o slavljenju ratih zločinaca.
Žarko Vidović pravosnažno oslobođen optužbe za zločin u Tešnju 23. Februara 2024. Vijest Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH je Žarka Vidovića pravosnažno oslobodilo optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Tešnju 1994. godine.
Decembar 2023. Izricanje presude Grujiću pomjereno za 29. februar 22. Februara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odgodio je za 29. februar izricanje presude Radetu Grujići, optuženom za silovanje u Liplju kod Zvornika 1992. godine.
Belgija odbila izručiti optuženog za zločine u Derventi 22. Februara 2024. Vijest Željko Pudić, protiv kojeg je potvrđena optužnica za zločine nad civilima u Derventi, neće biti izručen Bosni i Hercegovini jer ima državljanstvo Belgije, potvrđeno je u dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu i Okružnom sudu.