Vijesti


Odbijen zahtjev Milana Lukića za puštanje na prijevremenu slobodu 27. Juna 2022. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu Milana Lukića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Višegradu.
Michelle Bachelet, visoka komesarka UN-a: Negiranje genocida u Srebrenici je posebna vrsta govora mržnje 24. Juna 2022. Vijest Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal, ali se još uvijek suočava sa segregacijom i diskriminacijom zasnovanom na spolu, etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji, zbog čega je neophodan adekvatan rad svih institucija i pojedinaca na promoviranju ljudskih prava, kazala je Michelle Bachelet, visoka komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava, na kraju svoje posjete BiH.
Agius odlazi i mijenja se Vijeće: Presuda Stanišiću i Simatoviću za godinu dana 23. Juna 2022. Suđenje Usljed odlaska Carmela Agiusa sa funkcije predsjednika Mehanizma za krivične sudove (MMKS), doći će do promjene Žalbenog vijeća kojim predsjedava u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, rečeno je na današnjoj statusnoj konferenciji.
Vijest proruskih i ruskih portala o razmjeni Mladića i Karadžića za zarobljenike jeste dezinformacija, tvrde stručnjaci 23. Juna 2022. Vijest Pravnici i historičari kao dezinformaciju i insinuaciju ocjenjuju vijest o ideji razmjene Radovana Karadžića i Ratka Mladića, osuđenih za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, za zarobljene oficire u Ukrajini, koju su proteklih dana plasirali pojedini popularni mediji u regionu i Rusiji.
Trideset godina traganja za 46 odvedenih Hadžićana: Porodice se okupile na mirnim protestima pred Tužilaštvom BiH 23. Juna 2022. Vijest Članovi porodica danas su mirnim protestima ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine ukazali na neprocesuiranje odgovornih za zločine počinjene u junu 1992. godine nad stanovnicima općine Hadžići, koji su iz sportske dvorane i garaža u kojima su bili zatočeni prebačeni u kasarnu “Slaviša Vajner Čiča” u Lukavici, gdje su premlaćivani, a za grupom izvedenih 46 Hadžićana se i danas traga.
Krivična prijava protiv Tadić, Salihovića i Kajganića zbog istrage u predmetu “Dobrovoljačka” 21. Juna 2022. Vijest Pravni zastupnici Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, podnijeli su Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivične prijave protiv dva bivša i trenutnog vršioca dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva, koje sumnjiče da su počinili krivična djela tokom istrage u predmetu “Dobrovoljačka”.
Memorijalizacija mjesta stradanja djece u Sarajevu i Istočnom Sarajevu: “Bili su samo djeca” 21. Juna 2022. Vijest Udruženje “Zaboravljena djeca rata” zajedno sa grupom mladih žena položilo je cvijeće na Spomen-obilježjima ubijenoj djeci opkoljenog i Istočnog Sarajeva uz poruku “Bili su samo djeca. Zajedno možemo graditi mostove budućnosti” u sklopu aktivnosti kojima promiču izgradnju mira i tolerancije.
“Pamtimo žene silovane u ratu u BiH”: Trideset godina bez adekvatne pomoći države ženama žrtvama rata 17. Juna 2022. Vijest Bosna i Hercegovina ni nakon 30 godina nije uspostavila zvaničnu instituciju ili sistem za pomoć i prava žena žrtava rata, a sistem reparacija na entitetskim i nivou Brčko distrikta stavlja preživjele, koji i danas trpe posljedice zločina, u neravnopravan položaj, poručili su predstavnici žrtava i nevladinih organizacija u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.
Džananović i Gadžo: Potvrđeno ukupno 16 godina zatvora za zločine u Sarajevu 17. Juna 2022. Vijest Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Senad Džananović osuđen na 11 godina, a Edin Gadžo na pet godina zatvora za zločine nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje.
Uložena žalba na prvostepenu presudu Anđelku Pušonji 17. Juna 2022. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Anđelku Pušonji, koji je oslobođen optužbe za ubistvo djeteta i ranjavanje odraslog civila u Han-Pijesku 1992. godine.