Lice: Kraljević Ivan

vlasenica-policija-3-1024x768.jpg

12. Februara 2020.

Na suđenju Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je premlaćen kada je odveden iz stana u Vlasenici i zatvoren u Stanicu milicije.

Fikret Džodžaljević se prisjetio kako se početkom maja 1992. pred njegovim vratima pojavila veća grupa naoružanih ljudi, od kojih je poznavao Dragišu Rikanovića. Kazao je da su ga zajedno sa suprugom i komšijom odveli, usput ih maltretirajući. Svjedok je izjavio da su dovezeni u Stanicu milicije i da je pretučen u hodniku, a potom uveden u jednu prostoriju.

“Meni tada nepoznat čovjek sjedi na stolu i drži nož… Rekao je da su taj dan stradali unuk i djed, i ‘ako neko od njih bude podlegao, vas deset će biti zaklano’”, ispričao je Džodžaljević.

On je dodao da ga je taj čovjek udario i da je pao, nakon čega je prokomentarisao da je slabić.

“Šta je trebalo – da ostanem da sjedim, da me nastavi udarati?”, rekao je svjedok.

Kazao je da je od Ismeta, koji je uveden poslije njega, čuo da se taj čovjek zove Garić. Rekao je da nije smio da ga gleda i da ga ne može opisati, ali procjenjuje da je imao 23-24 godine.

On je svjedočio na suđenju Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, optuženim za progon bošnjačkih civila u Vlasenici nezakonitim hapšenjem, protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine. Prema optužnici, Stanić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić aktivni policajac.

Na pitanja Garićeve Odbrane, svjedok Džodžaljević je odgovorio da nije znao da je u policiji i vojsci bilo mobilisnano 15 do 20 Garića.

On je kazao da je u policiji bio tri dana i da je pušten nakon što je tražio da ga odvedu u “komandu” kako bi pitao zašto je priveden. On je rekao da su ga pitali o oružju, a da im je on kazao da strijeljaju i njega i članove njegove porodice ako u njegovom stanu nađu bilo šta.

Džodžaljević je naveo da mu je izvjesni Ljuban rekao da ide. On je kazao da je njegova supruga bila zatvorena u drugoj prostoriji i da mu je rekla da je i ona bila maltretirana.

Svjedok je kazao da je sa suprugom napustio Vlasenicu uz pomoć komšije koji mu je nabavio propusnice.

Na pitanje Odbrana je potvrdio da su ga jednom tražili zbog nekog snajpera, ali da ne zna ko ga je prijavio.

Na poziv Tužilaštva svjedočio je Stanimir Stanišić, koji je radio u policiji kao šifrant. On je ispričao kako su ga jedne prilike iz policije zvali zbog njegovog komšije Latifa Zulfalarija.

On je rekao da su ga pitali da li mu je Zulfalari komšija i kakav je, a da im je on odgovorio da je dobar i da ne zna zašto su ga priveli. Stanišić je kazao da su ga nakon dva dana ponovo zvali zbog komšije i da je ponovo išao u stanicu, a da je nakon toga Zulfalariju rekao da bježi iz Vlasenice.

Nastavak suđenja je 19. februara.


Kraljevic20Ivica20i20ostali-e1593515425147.jpg

5. Jula 2019.

Iz Suda BiH je saopćeno kako je uvažena žalba Odbrane Stojana Odaka, koji je nepravosnažnom presudom osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Ljubuškog, te je određeno održavanje glavnog pretresa pred Apelacionim vijećem.